MASSIV DEMONSTRASJON: Rødskjortene marsjerte nok en gang gjennom Bangkoks gater lørdag. De krever fortsatt at statsminister Abhisit Vejjajiva skal gå av. Foto: SCANPIX
MASSIV DEMONSTRASJON: Rødskjortene marsjerte nok en gang gjennom Bangkoks gater lørdag. De krever fortsatt at statsminister Abhisit Vejjajiva skal gå av. Foto: SCANPIXVis mer

Rødskjortene krever å få møte statsministeren

25 000 i høylydt demonstrasjon i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De opposisjonelle rødskjortene krever å få møte Thailands statsminister, ikke bare representanter for regjeringen.

Rødskjortene, som er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, krever at den nåværende statsministeren Abhisit Vejjajiva skal gå av.

Demonstrasjonene har pågått i en snau uke, men Abhisit har foreløpig motsatt seg rødskjortenes krav om å skrive ut nyvalg.

Lørdag ble det kjent at det er planlagt et møte mellom av rødskjortenes ledere og to representanter for regjeringen mandag.

Men senere samme dag sa de to rødskjortelederne Jatuporn Prompan og Nattawut Saikur at de ønsker å møte Abhisit og at de fortsatt krever at nasjonalforsamlingen må oppløses.

Støyende markering

25.000 personer deltok i lørdagens demonstrasjon. Rødskjortene satte sitt preg på byen med høy musikk og tuting i bilhorn, og en fargerik kolonne av biler og motorsykler sperret for annen trafikk.

- Vi marsjerer gjennom Bangkok for å møte innbyggerne der og for å få dem over på vår side. De fattige bøndene skal styrte regjeringen, sa rødskjorte-leder Veera Musikapong før demonstrasjonen lørdag.

Statsminister Abhisit avviser at demonstrasjonene dreier seg om en klassestrid.

- Denne ideen er plantet for å holde på demonstrantene og har skapt sosial uro, sa Abhisit til den statlige TV-kanalen Channel 3.

Møtes mandag
MOT REGJERINGEN: Demonstranter samler seg i et kryss i Bangkok i dag. Tusenvis av motorsykler, mopeder og biler kjørte gjennom Thailands hovedstad. Foto: SCANPIX
MOT REGJERINGEN: Demonstranter samler seg i et kryss i Bangkok i dag. Tusenvis av motorsykler, mopeder og biler kjørte gjennom Thailands hovedstad. Foto: SCANPIX Vis mer

I etterkant av demonstrasjonen ble det altså kjent at representanter for regjeringen skal møte ledere for rødskjortenes ledere.

- Det er vanskelig å si noe på forhånd, men det er bra å begynne samtaler, sa statsminister Abhisit lørdag.

Det første møtet mellom de to har som mål å få på plass et rammeverk for videre samtaler, ifølge en senator.

By mot land

Rødskjortene har sin maktbase på landsbygda nord i landet og hevder at regjeringen til Abhisit Vejjajiva undertrykker fattige bønder. De har tidligere avvist å møte regjeringen før det blir utlyst nyvalg.

Abhisit henter tradisjonelt støtte blant elitene i byene, og tilhengerne hans kledde seg i gult da de demonstrerte for to år siden.

Søndag demonstrerte rundt 150.000 mennesker i Bangkok, og tirsdag ble protestene fulgt opp med en blodig markering flere steder i hovedstaden. Demonstrantene ga blod, som senere ble helt ut ved statsministerens kontorbygning og hovedkvarteret til partiet hans.

(NTB)

STØTTER RØDSKJORTENE: To kvinner støtter deomonstrantene som kjører forbi i Bangkok. Prosesjonen ble høylydt feiret fra fortauene av mengder av folk som veivet røde bånd. Foto: SCANPIX
STØTTER RØDSKJORTENE: To kvinner støtter deomonstrantene som kjører forbi i Bangkok. Prosesjonen ble høylydt feiret fra fortauene av mengder av folk som veivet røde bånd. Foto: SCANPIX Vis mer