DEMONSTRERER: Nærmere 100 000 mennesker kledd i rødt demonstrerer mot landets regjering. Foto:  REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIX
DEMONSTRERER: Nærmere 100 000 mennesker kledd i rødt demonstrerer mot landets regjering. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIXVis mer

Rødskjortene lammer deler av Bangkok

Og statsministeren nekter å gå av. Den norske ambassaden i Thailand ber nordmenn være forsiktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):
- Demonstrantene har krevd at jeg oppløser nasjonalforsamlingen klokka 12 i dag, men regjeringspartiene er enige om at kravet ikke vil bli innfridd. Jeg har hørt på demonstrantene, men jeg må også høre på andre grupperinger i samfunnet som ønsker at regjeringen skal fortsette, sa Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva i en fjernssynstale i dag.

Nærmere 100 000 demonstranter har lammet deler av hovedstaden Bangkok, men virket til å være langt fra målet sitt om å få regjeringen til å gå av, skriver The New York Times. Banker, butikker og regjeringskontor i den nordlige delen av byen har vært stengt i flere dager samtidig som rødskjortene har samlet seg utenfor militærleiren regjeringen har søkt tilflukt i utkanten av byen.

Ber nordmenn være forsiktigeDen norske ambassaden i Thailand ber nå norske borgere om være forsiktige og holde seg unna demonstrasjoner i hovedstaden Bangkok, melder NTB.

Ambassaden peker på at demonstrasjonene så langt har vært fredelige og at talspersoner for både demonstranter og myndigheter har forsikret at dette vil vedvare.

SIKKERHETSSTYRKER: Myndighetene i Thailand har satt inn 30 000 sikkerhetsstyrker for å holde ro og orden i Bangkok. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIX
SIKKERHETSSTYRKER: Myndighetene i Thailand har satt inn 30 000 sikkerhetsstyrker for å holde ro og orden i Bangkok. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIX Vis mer

— Men med så store og uoversiktlige folkemengder er det likevel en risiko for at det vil kunne oppstå uroligheter og voldelige sammenstøt. Ambassaden oppfordrer derfor norske borgere til å utvise aktsomhet, holde seg unna alle demonstrasjoner og større folkemengder, følge med i mediene og lytte til råd fra lokale myndigheter, heter det på ambassadens hjemmeside.

GranatangrepEtter tre dager med fredelige demonstrasjoner brøt det ut voldsfrykt etter at tre granater eksploderte i en militærbase sentralt i Bangkok. To soldater ble såret i granatangrepet. Granatene ble ifølge hærens talsmann, Sunsern Kaewkumnerd, skutt fra en bil. Det er foreløpig ukjent hvem som sto bak.

Angrepet skjedde kort tid etter at Abhisit bestemte seg for å ikke innfri demonstrantenes krav, ifølge Reuters.

Abhisit har allerede satt i verk unntakslover og plassert 30 000 sikkerhetsstyrker i hovedstaden for å holde orden.

LAMMER DELER AV BANGKOK: Nærmere 100 000 demonstranter rammer deler av Bangkok. Foto: AP Photo/David Longstreath/SCANPIX
LAMMER DELER AV BANGKOK: Nærmere 100 000 demonstranter rammer deler av Bangkok. Foto: AP Photo/David Longstreath/SCANPIX Vis mer

Regjeringstalsmann Panitan Wattanayagorn mener enkelte av rødskjortene ønsker å provosere militæret til å bruke vold slik at offentligheten ville snu ryggen til statsministeren, skriver TIME.

Abhisit lover at hæren ikke blir å bruke vold mot demonstrantene så lenge dem ikke bryter lovene. Han beskylder også lederskikkelser blant rødskjortene for å vise fram falske videoer av ham der han beordrer militærledere til å skyte demonstranter under demonstrasjonene sist april.

Rødskjortene er tilhengere av Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå bor i utlandet for å unngå fengselsstraff i hjemlandet for korrupsjon.

NEKTER Å GÅ AV: Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva. Foto: REUTERS/SCANPIX
NEKTER Å GÅ AV: Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer