BEKLAGER STORMING AV SYKEHUS: Demonstranter stormet torsdag et stort sykehus i Bangkok, i den tro at det skjulte seg regjeringssoldater i bygningen. Senere beklaget de hendelsen. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/SCANPIX
BEKLAGER STORMING AV SYKEHUS: Demonstranter stormet torsdag et stort sykehus i Bangkok, i den tro at det skjulte seg regjeringssoldater i bygningen. Senere beklaget de hendelsen. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/SCANPIXVis mer

Rødskjortene stormet sykehus i Bangkok

Beklaget etterpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Over hundre rødskjorter stormet torsdag et sykehus i Bangkok, i den tro at regjeringssoldater skjulte seg i bygningen.

Personalet ved det store Chulalongkorn-sykehuset, som har 1.400 sengeposter, fant det best å evakuere flesteparten av pasientene da demonstrantene begynte å gjennomsøke den store bygningen.

Pasientene ble overført til ti andre sykehus, og en av rødskjortenes ledere beklaget fredag hendelsen.

- På vegne av alle våre ledere vil jeg be både sykehuset og offentligheten om unnskyldning for denne hendelsen. Situasjonen kom ut av kontroll. Det er ikke vår politikk å forhindre sykehus fra å operere, sa Weng Tojirakarn.

Stillingskrig

Spenningen er stor i sentrum av Thailands hovedstad, der det pågår en stillingskrig mellom de regjeringskritiske rødskjortene og regjeringshæren og regjeringsvennlige gulskjorter.

27 mennesker er drept og nærmere 1.000 er såret i sammenstøt den siste måneden, og rødskjortene ber nå EU om å sende observatører til Bangkok.

- Stilt overfor faren for stridsvogner og et forestående blodbad ber vi om deres hjelp for å unngå en menneskerettighetskatastrofe, heter det i et brev som torsdag ble oversendt til EU-ambassadør David Lipman.

- Derfor bønnfaller vi dere om å fordømme og stanse denne regjeringens aksjoner slik at ingen uskyldige liv går tapt, het det videre.

Avviser kravet?

Thailands utenriksminister Kasit Piromya avviser kravet om et observatørkorps fra EU og vil ikke ha noen internasjonal intervensjon i krisen.

- Vi har kontroll over situasjonen. Dette er fortsatt et indre anliggende for Thailand, sier han.

Ifølge analytikere virker det nå som om hæren øker presset mot demonstrantene, som har sitt hovedkvarter i sentrum av hovedstaden Bangkok.

- Hæren ser ut til å øke presset litt etter litt. Det kan fortsatt være rom for et politisk kompromiss, men vi får se hvem som gir seg først, sier professor Somjai Phagaphasvivat ved Thammasat-universitetet.

Krever nyvalg

Rødskjortene har i flere uker demonstrert mot regjeringen i Thailand med krav om at det må utlyses nyvalg. Flertallet av demonstrantene støtter Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et kupp i 2006 og nå lever i eksil.

Thailands regjering nekter å etterkomme demonstrantenes krav og varsler at den vil styrke innsatsen for å gjenopprette ro og orden i landet.

Ifølge visestatsminister Suthep Thaugsuban vil det derimot være vanskelig å fjerne demonstrantene med makt ettersom det er kvinner og barn blant dem.

NTB