RØDSKJORTENE: De rødkledde tilhengerne til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra dominerer i hovedstaden. De krever at det blir skrevet ut nyvalg. Foto: REUTERS / Chaiwat Subprasom / SCANPIX
RØDSKJORTENE: De rødkledde tilhengerne til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra dominerer i hovedstaden. De krever at det blir skrevet ut nyvalg. Foto: REUTERS / Chaiwat Subprasom / SCANPIXVis mer

Rødskjortene truer med å lamme Bangkok

Titusener demonstranter krever nyvalg, og lover at det røde folkehavet bare vil vokse i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Rundt 100.000 rødkledde mennesker samlet seg i den thailandske hovedstaden søndag med krav om nyvalg. Blir ikke kravet innfridd, vil protestene fortsette, sier demonstrantene.

Det var andre dag på rad at tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra samlet seg mannsterke i Bangkok.

Demonstrantene lover at protestene skal gå fredelig for seg, selv om de kan bli langvarige. Målet er å presse den militærstøttede regjeringen til å lyse ut nyvalg, et valg Thaksins allierte kan komme til å vinne.

- Vi krever at regjeringen gir fra seg makten og gir den tilbake til folket, sier Veera Musikapong, leder av Den forente demokratifronten mot diktatur (UDD).

Søndag ga Veera statsminister Abhisit Vejjajiva ett døgn på å oppløse nasjonalforsamlingen.

Lamme

Langvarige protestaksjoner kan komme til å lamme hovedstaden, noe som skjedde da den sittende regjeringens gulkledde tilhengere protesterte for to år siden.

Statsminister Abhisit må skrive ut nyvalg i løpet av året, men sier at han ikke kommer til å gjøre det med det aller første på grunn av den spente politiske situasjonen.

- Jeg har rett til å fullføre perioden, understreker han.

Det er uansett lite trolig at Thaksin selv kommer til å stille i et nyvalg. I 2008 ble han dømt til to års fengsel for korrupsjon, men han har unngått soning fordi han oppholder seg i utlandet.

By mot land
KREVER AT REGJERINGEN GÅR AV: En av de såkalte rødskjortene veiver med det thailandske flagget under en demonstrasjon i Bangkok søndag. Tidligere statsminister Thaksin Shinawatras tilhengere krever at regjeringen går av. Foto: REUTERS / Kerek Wongsa / SCANPIX
KREVER AT REGJERINGEN GÅR AV: En av de såkalte rødskjortene veiver med det thailandske flagget under en demonstrasjon i Bangkok søndag. Tidligere statsminister Thaksin Shinawatras tilhengere krever at regjeringen går av. Foto: REUTERS / Kerek Wongsa / SCANPIX Vis mer

Thaksin Shinawatra har sin maktbase på landsbygda, og i løpet av helgen har demonstrantene ankommet i lastebiler og på motorsykler i røde T-skjorter og med røde flagg - Thaksin-tilhengernes farge.

Mange reiste i to døgn for å delta i protesten.

- Regjeringen sier den vil hjelpe, men pengene når aldri folket, sier selgeren Soon Boonpha, som tok turen fra Maha Sarakhan-provinsen nordøst i landet.

Thailand er politisk delt mellom by og land. Den Oxford-utdannede Abhisit henter sin støtte fra gulskjortene i byene, mens rødskjortene på landsbygda støtter Thaksin.

Sint

- Denne regjeringen gjør meg sint. Jeg brydde meg ikke noe særlig om politikk inntil for et par år siden da det ble klart at regjeringen bare holder seg ved makten på vår bekostning, sier Teerachai Sukpitak, en bonde fra Leoi-provinsen.

Rødskjortene mener at Thailand i dag styres av en elite som ikke er valgt og som hindrer Thaksins allierte i å komme til makten.

- Vi er her for å kreve rettferdighet og at loven skal være lik for alle. Regjeringen klarer ikke å innfri kravene våre, den er for opptatt med å tjene de rike, sier demonstrasjonsleder Weng Torirajkan.

(NTB)

DEMONSTERER: Rødkledde tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra samlet seg i Bangkoks gater søndag for å kreve regjeringens avgang. Foto: REUTERS / Kerek Wongsa / SCANPIX
DEMONSTERER: Rødkledde tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra samlet seg i Bangkoks gater søndag for å kreve regjeringens avgang. Foto: REUTERS / Kerek Wongsa / SCANPIX Vis mer