SJELDEN: En artsfrende av denne rødstrupen ble skutt i Stavanger. Foto: Color Line, Creative Commons
SJELDEN: En artsfrende av denne rødstrupen ble skutt i Stavanger. Foto: Color Line, Creative CommonsVis mer

Rødstrupen som ble skutt i Stavanger var fredet

Skutt med luftgevær på Kiwi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødstrupen som torsdag ble skutt med luftgevær i en Kiwi-butikk i Stavanger, var fredet. Direktoratet for naturforvaltning vil se på saken hvis noen anmelder den.

- RÃdstruper er det mange av i Norge, men likevel er de definert som vilt, og dermed fredet, sier seniorrådgiver Øystein Størkersensen i Direktoratet for naturforvaltning til Stavanger Aftenblad.

Det var like etter klokken 11 torsdag formiddag at den ulykksalige rødstrupen ble skutt i en Kiwi-butikk på Gausel i Stavanger. Fuglen hadde forvillet seg inn i butikken.

De ansatte kontaktet ISS Skadedyrservice. Selskapet sendte en mann utstyrt med luftgevær. I mellomtiden måtte butikken holde stengt. Samtidig dukket en kunde opp som ville handle, men møtte stengt dør. Kunden så den bevæpnede mannen i lokalet, og ringte politiet. Politiet sendte deretter bevæpnede tjenestefolk for å ta seg av skytteren. Situasjonen ble raskt avklart, og politiet forlot stedet.

Direktoratet for naturforvaltning mener at fuglen burde fanges, for eksempel med håv.

- I jakt på dyr er det kun kuler og krutt som er godkjent, sier Størkersen.

Daglig leder Geir Stensland i ISS Skadedyrservice i Rogaland mener at håv ville vært uaktuelt. Luftgevær er eneste løsningen, sier han.

Direktoratet vil ikke forfølge saken med mindre noen anmelder den først.

- Det kan virke som dette er et brudd på viltloven, men det vil ikke skje noe mer i saken hvis det ikke kommer en anmeldelse. Hvis noen anmelder forholdet, vil vi se på saken, sier Størkersen.

(NTB)