MANNEN: Farenivået for fjellet Mannen i Rauma har blitt oppgradert til rødt.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MANNEN: Farenivået for fjellet Mannen i Rauma har blitt oppgradert til rødt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Rødt farenivå for Mannen - beboere evakueres

Det er en måned siden sist beboerne ble evakuert. Nå er det rødt farenivå igjen.

I ettermiddag varslet Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) oransje farenivå for fjellet Mannen.

- Siden det har hastigheten doblet seg, og nå som det begynner å bli kveld, tør vi ikke å ta noen sjanser, sier geolog Gudrun Majala til NTB.

Rundt klokka 23 ble farenivået oppgradert rødt.

- Vi ser i kveld at det er såpass stor økning i bevegelsene i fjellet, at vi har hevet det til rødt farenivå, bekrefter Majala.

Dette er på grunn av store bevegelser, skriver NVE i varselet. Hastighetene i fjellet er nå over 10 centimeter i døgnet i øvre del av fjellpartiet og rundt 1,5 centimeter i døgnet i nedre del av Veslemannen.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Grunnen til disse bevegelsene skal være nedbør. Sensitiviteten til nedbør i fjellet er stor, og ifølge NVE reagerer fjellet på små nedbørsmengder.

Det har hittil kommet 6,3 millimeter nedbør det siste døgnet og ifølge nedbørsprognosene vil det fortsette å komme nedbør utover natta.

De ni beboerne i området blir evakuert, og dette skal være for sjuende gang, ifølge NRK.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Det er ikke lenge siden sist beboerne i området ble evakuert. 10. august var farenivået også på rødt.

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune sa den gang at beboerne i de utsatte områdene er fortvilte og mektig lei av usikkerheten rundt fjellpartiet.

Hustad fryktet også flere runder med evakueringer i løpet av høsten.