Rødt farenivå for Veslemannen

Farenivået for Veslemannen ble søndag satt til rødt, og de ni beboerne under fjellet må dermed evakuere.

SE NÅ: Snøsmelting og steinsprang har ført til rasfare for Veslemannen melder NVE. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Mye av snøen smeltet lørdag, og natt til søndag økte bevegelsene betydelig i et område i den øvre delen. Det har gått mange steinsprang fra området. I morgentimene søndag er det tegn på at bevegelsene øker i nedre delen, og vi setter derfor rødt farenivå, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Fredag ble farenivået hevet fra gult til oransje ettersom geologene ventet økende bevegelser i den svært aktive delen av det ustabile fjellet på grunn av snøsmelting. I løpet av fredag steg temperaturene og det ble registrert plussgrader

Forflytning siste døgn har vært 163 mm per døgn i øvre del av fjellpartiet og 15 mm per døgn i frontpartiet.

Ettersom det er meldt varmere vær framover, har NVE grunn til å tro at bevegelsene vil fortsette å øke mens det er snøsmelting, for deretter å avta når det er blitt snøfritt igjen.

Søndag for en uke siden ble beboerne evakuert fram til tirsdag etter at farevarselet ble hevet fra oransje til rødt.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma. Det er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer