Rødt farenivå for Veslemannen

Farenivået for Veslemannen ble søndag satt til rødt, og de ni beboerne under fjellet må dermed evakuere.

SE NÅ: Snøsmelting og steinsprang har ført til rasfare for Veslemannen melder NVE. Video: NRK Vis mer

- Mye av snøen smeltet lørdag, og natt til søndag økte bevegelsene betydelig i et område i den øvre delen. Det har gått mange steinsprang fra området. I morgentimene søndag er det tegn på at bevegelsene øker i nedre delen, og vi setter derfor rødt farenivå, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Fredag ble farenivået hevet fra gult til oransje ettersom geologene ventet økende bevegelser i den svært aktive delen av det ustabile fjellet på grunn av snøsmelting. I løpet av fredag steg temperaturene og det ble registrert plussgrader

Forflytning siste døgn har vært 163 mm per døgn i øvre del av fjellpartiet og 15 mm per døgn i frontpartiet.

Ettersom det er meldt varmere vær framover, har NVE grunn til å tro at bevegelsene vil fortsette å øke mens det er snøsmelting, for deretter å avta når det er blitt snøfritt igjen.

Søndag for en uke siden ble beboerne evakuert fram til tirsdag etter at farevarselet ble hevet fra oransje til rødt.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma. Det er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer