MANNEN: Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MANNEN: Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Rødt farenivå opprettholdes: - Stor fare for ras

Geologene er overrasket over de store bevegelsene i fjellet.

I ettermiddag har det gått tolv steinsprang nedover fjellsiden av fjellpartiet Mannen i Rauma. Steinsprangene, som gjorde at man tydelig kan se støvskyer, fant sted i en totimersperiode fra klokka 13.45 til klokka 15.47.

- Det er fra en litt større bit vi har sett økt bevegelse i, og som raste nå for litt siden. Det synes og merkes nok godt, sier Ingrid Grede, geolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), til Dagbladet.

Geologen forteller at steinsprang er en vanlig indikator på at det er bevegelse i fjellet.

- Man ser ofte økt steinsprang før skred, men det betyr ikke at alt kommer nå. Det har vært en liten del i det øvre området som har hatt mer bevegelse.

Store hastigheter

Det er fortsatt umulig å si når et ras vil gå og hvor store bevegelsene må være og hvor mye nedbør som må komme for at det skal skje. De stupbratte delene av Veslemannen gjør det umulig for NVE å gjøre eksakte beregninger. Men akselerasjonen gir gode indikasjoner.

- Når hastighetene er så store som nå, er det stor fare for ras. Samtidig har det vært relativt konstant hastighet de siste timene, så vi forventer at vi vil se enda en økning i hastighetene før raset går, sier NVE-geolog Lene Kristensen.

Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen har det siste døgnet vært så store at NVEs geologer er overrasket over den voldsomme aktiviteten.

- Tidligere i dag var hastigheten på to centimeter i døgnet. Etter skredaktiviteten har hastigheten økt og er nå over tre centimeter i døgnet, forteller seksjonssjef Lars Harald Blikra (NVE) torsdag kveld.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Rødt farevarsel

Det var i går kveld farevarselet for fjellpartiet ble oppgradert til rødt og beboere ble evakuert. Noe tvilende valgte NVE å heve farenivået, men det viste seg å være riktig valg.

Gjennom natta falt det mindre nedbør enn varslet, men selv 10 millimeter på ett døgn førte til at det ble registrert kraftige bevegelser både i den nedre og den øvre delen av fjellpartiet.

- De små mengdene som kom, har gitt veldig store reaksjoner i fjellet. Døgnhastigheten har vært over 60 centimeter i den øvre delen og 2 centimeter i den nedre delen. Denne hastigheten fortsetter torsdag – det er stor aktivitet i fjellet, sier Blikra.

Evakueres igjen

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Det er ikke lenge siden sist beboerne i området ble evakuert. 10. august var farenivået også på rødt.

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune sa den gang at beboerne i de utsatte områdene er fortvilte og mektig lei av usikkerheten rundt fjellpartiet.

Alle de evakuerte er innlosjert i campinghytter, en ordning som fungerer godt, sier ordfører Hustad i Rauma torsdag ettermiddag.

- Jeg snakket med dem i dag tidlig. De er selvfølgelig spente på situasjonen og slitne ettersom dette er sjuende gang de må evakueres, sier Hustad ifølge NTB.