Hetebølge i Europa:

Rødt farevarsel: - Over 40 grader

Skoler i Madrid skal ha stengt etter at elever besvimte i varmen, og fugleunger har «kokt i hjel». I dag skal temperaturene øke ytterligere.

HETT: I helga kan temperaturen i Paris og Berlin krype opp mot 40 grader, skriver Meteorologene på Twitter, der de har publisert dette bildet.
HETT: I helga kan temperaturen i Paris og Berlin krype opp mot 40 grader, skriver Meteorologene på Twitter, der de har publisert dette bildet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er utstedt rødt farevarsel for områdene Aragon, Navarra, og La Rioja i Spania i dag, der temperaturene er ventet å nå opptil 42 grader.

Ifølge Danmarks Radio kan det bli 43 grader i Sør-Frankrike og 40 grader i Berlin i morgen.

Det er en ekstrem varme som nå skyller inn over Europa, ifølge avisa.

Rekordtemperaturer ventes å bli høyest i Frankrike lørdag og Tyskland søndag. Men også land som Spania, Polen, Østerrike, Ukraina og Russland forventes å oppleve uvanlig høye temperaturer de kommende dagene, skriver Aftonbladet.

Enkelte steder blir det 15 - 20 grader varmere enn normalt, ifølge avisa.

Elleve varmerekorder

Allerede i går steg temperaturene til over 40 grader i deler av Frankrike, og været lørdag vil representere en topp i hetebølgen i juni, ifølge The Guardian, som skriver at det ventes temperaturer opp mot 42 grader flere steder der i dag.

Ifølge den franske værmelderen Meteo France er det allerede blitt satt 11 varmerekorder i landet så langt denne måneden.

Det er ventet at temperaturene smått vil synke igjen fra søndag av, med tordenvær i deler av Frankrike og andre steder i Europa, skriver The Guardian.

- Det ser ut som dagen i dag blir den siste med voldsom varme, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Eldbjørg Moxnes, til Dagbladet.

- Elever besvimte

I de nordlige spanske regionene Catalonia og Navarra er over 1000 hektar skog rasert av brann de siste dagene, og mer enn 200 personer har måttet evakuere hjemmene sine der, ifølge regionale myndigheter.

Fredag ble dessuten 3000 mennesker evakuert fra fornøyelsesparken Puy du Fou i det sentrale Spania, som følge av en voldsom brann i nærheten, skriver The Guardian.

I Madrid ble skoler stengt etter at elever besvimte i varmen, ifølge El Mundo. Flere foreldre måtte hente barna sine på grunn av de høye temperaturene. Ifølge avisa skal det ha blitt målt 38 grader inne i et klasserom på en skole i den spanske hovedstaden.

Bystyret i Madrid sier til El Mundo at de ikke er kjent med at foreldre har hentet barna sine som følge av at det har vært for varmt i klasserommene.

UBUDEN GJEST: Badestranda i Benidorm, Spania ble plutselig tettpakket med turister, da en ubuden gjest plutselig kom på besøk. Vis mer

Kokt i hjel

Washington Post skriver at den ekstreme varmen har ført til at fugleunger har «kokt i hjel», fordi reirene de er i ligger for nærme deres overflater som var blitt for varme.

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes sier at det er individuelt hvor høye temperaturer et menneske kan tåle.

- For noen er det farlig med temperaturer rundt 30 grader, for eksempel om man sliter med å få i seg nok væske. Mange kan også slite med nattesøvnen når det blir så varmt, sier hun.

- Når vi når temperaturer rundt 40 grader vi de aller fleste synes det er ubehagelig. Da er det mer en plage enn nytelse, legger hun til.

- Når ikke Norge

Ifølge statsmeteorologen ser det ut til at den ekstreme varmen lenger sør i Europa vil avta i morgen. Den varme lufta vil da snu og trekke sørover igjen, forteller hun.

- Det er ingenting som tyder på at den vil bevege seg nordover mot oss, så hetebølgen vil nok ikke påvirke temperaturene her, sier hun.

Hun legger til at det er sjeldent, men at det skjer, at varm luft fra Afrika beveger seg helt nord, til Norge.

- Det er sjeldent fordi det er ikke helt den naturlige veien for den lufta - men når den kommer hit, kommer den samme veien, altså via de andre landene i Europa, sier hun.

Nærmere 2000 personer har blitt evakuert fra byen Benahavís i Sør-Spania etter at en skogbrann brøt ut i området. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Mer sårbare

Hetebølger fører som regel med seg en fare for dehydrering, dårlig nattesøvn og redusert allmenntilstand, skriver Meteorologisk institutt.

I en studie fra 2018 ble det ikke registrert noen økning i dødsfall i Norge knyttet til hetebølger, men klimaendringer og hyppigere hetebølger gjør at dette kan være i endring.

- Noen er mer sårbare for hete enn andre er, som for eksempel spedbarn og eldre. Har man sjans til å flytte på seg, vil det oppleves som kjøligere å oppholde seg på steder med mer vind og skygge, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland.

Innendørs bør man også være oppmerksom på at varmen stiger til de høyere etasjene, og at det kan bli varmt rett under mørke tak som absorberer solinnstrålingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer