Valget i Danmark:

Rødt flertall i Danmark

Valgdagsmåling og prognose viser at rød blokk får flertall.

STATSMINISTER: Venstre-leder og statsminister Lars Løkke Rasmussen kan tape regjeringsmakt. Foto: Ritzau / NTB Scanpix
STATSMINISTER: Venstre-leder og statsminister Lars Løkke Rasmussen kan tape regjeringsmakt. Foto: Ritzau / NTB ScanpixVis mer

Danske TV2s valgdagsmåling viser at den såkalte røde blokken får flertall i Danmarks nasjonalforsamling Folketinget.

Den røde blokken - som består av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti (SF), Enhedslisten, Radikale Venstre (og Alternativet) - får 91 mandater, ifølge valgdagsmålingen.

Blå blokk får 79 mandater. Det er 185 mandater på Folketinget.

DRs prognose klokka 22.50, med 89,9 prosent av stemmene opptalt, gir også rød blokk 91 mandater.

Kan danne regjering

Det betyr at Socialdemokratiets partileder Mette Fredriksen etter alt å dømme kan danne ny regjering, uten støtte fra Alternativet.

Med støtte fra Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti får regjeringsplattformen 91 mandater. Det til tross for at Fredriksens Socialdemokratiet går tilbake fra valgresultatet i 2015.

Socialdemokratiet ligger an til å få 25,3 prosent oppslutning, og taper 1 prosentpoeng i forhold til forrige valg, men er fremdeles Danmarks største parti.

Halveres

Det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti mer enn halveres ved dette valget. De ender på skuffende 9,8 prosent oppslutning, en tilbakegang på 11,3 prosentpoeng.

De får 18 mandater i Folketinget, og mister dermed 19 mandater. Etter valget i 2015 fikk de 37 mandater.

- Vi skulle gjerne sett et bedre resultat, og vi er nødt til å snakke om hvorfor det er gått sånn, hvis det har gått så ille som det ser ut til, sier Dansk Folkeparti-politikeren Peter Skaarup.

DRAMA: Det ble drama da Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ble intervjuet av danske TV 2 mandag. Reporter: Madeleine Liereng Vis mer

Ny regjering?

Valgresultatene tyder på Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen må gå av som statsminister, selv etter et godt valg for partiet. De får på valgdagsmålingen en oppslutning på 20,9 prosent, og går fram 1,4 prosentpoeng sammenlignet med 2015-valget.

Men ingenting er sikkert. Selv om partiene i rød blokk er enige om at Danmark trenger ny regjering, er det betydelig avstand mellom dem på noen politikkområder.

Regjeringsforhandlingene etter valget kan dermed bli vanskelige, og det vet Danmarks statsminister Rasmussen.

Kommer ikke inn

Den høyreradikale Youtube-profilen Rasmus Paludan, lederen for mikropartiet Stram Kurs, har fått mye oppmerksomhet i løpet av valgkampen for sin ekstreme retorikk og sine ekstreme valgstunt.

Paludan kalte sine politiske motstandere for «evnesvake» og «åndsamøber», og satte fyr på en koran innsurret i bacon.

For å komme inn på Folketinget, må du over sperregrensa på 2 prosent. Paludans Stram Kurs ligger an til å få 1,8 prosent oppslutning, ifølge valgdagsmålinga.

Det betyr at den rasismedømte partilederen, som ønsker et etnisk homogent Danmark, ikke ligger an til å komme inn i danskenes nasjonalforsamling.

Slapp bombe

I går slapp Rasmussen en bombe før danskene gikk til valgurnene i dag. Da oppløste han den borgerlige-liberale blokken som nå regjerer Danmark, og åpnet for et samarbeid på tvers av de politiske skillelinjene.

Han sa at hvis Venstre gjorde et godt valg, ville han være villig til å jobbe «over midten». Nå har altså Venstre gjort et godt valg.

Løkkes taktikk er å skape så mye kaos at bare han kan navigere i det politiske farvannet, mener debattredaktør Mads Kastrup i Ekstra Bladet.

- Han er dansk politikks ypperste kaospilot. Han er på vei ned i flammer, så sier han bare: «Nå skal vi se. Vi gjør bare sånn her», sier Kastrup.

Den borgerlige-liberale regjeringen er en mindretallsregjering bestående av Venstre, Liberal Alliance og Det konservative folkeparti.

Dagbladet oppdaterer saken.