Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftambulansekrisen

Rødt fremmer hasteforslag - vil annullere luftambulanse-anbudet

Også Arbeiderpartiet, SV, og Senterpartiet krever nytt anbud i luftambulansesaken. Norsk flygerforbund frykter fullstendig sammenbrudd i flyambulansetjenesten etter kaoset siste uka.

VIL HA NY ANBUDSRUNDE: Flere har tatt til orde for at det er behov for en ny anbudstrunde for å løse krisen i norsk luftambulanse. Rødt fremmer nå et hasteforslag for Stortinget for å få dette gjennomført. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
VIL HA NY ANBUDSRUNDE: Flere har tatt til orde for at det er behov for en ny anbudstrunde for å løse krisen i norsk luftambulanse. Rødt fremmer nå et hasteforslag for Stortinget for å få dette gjennomført. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): – Det som skjer med luftambulansetjenesten er en nasjonal skandale.

Det skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en pressemelding i dag.

Han fremmer nå hasteforslag på Stortinget om å annullere anbudet med selskapet Babcock - det britiske selskapet som vant anbudsrunden for luftambulasetjenesten i Nord-Norge og som etter planen tar over driften neste sommer.

Rødt vil heller forlenge avtalen med Lufttransport og på sikt forberede offentlig drift av tjenesten.

- Rødt vil forhindre Veireno-tilstander i lufta. Anbudet må annulleres før luftambulansetjenesten bryter sammen, sier Moxnes.

- Dette anbudet, som selskapet Babcock vant, får søppelkaoset i Oslo til å likne på en mild bris. For her snakker vi ikke om å hente folks søppel. Her snakker vi om at en avgjørende del av samfunnsberedskapen vår står i fare for å bli rasert. Det skjer fordi helsebyråkratene vil spare noen kroner og derfor velger en aktør som går til krig mot pilotenes lønns- og arbeidsvilkår, mener Rødt-lederen.

Ap vil ha nytt tilbud

Også Ap vil ha en ny anbudsprosess.

- I Ap vurderer vi at det er så mye usikkerhet i og rundt dette at vi mener prosessen med ny luftambulanseoperatør må annulleres, prosessen må nullstilles, den må startes på nytt. Det må lyses ut et tilbud der de ansatte får beholde jobbene sine over i det nye operatøren slik at man beholder kompetansen, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

- Betyr dette at dere vil støtte Rødts forslag?

- Nå er dette en sak som regjeringen har ansvar for. Helseministeren må ordne opp. Det trenger han ikke et eneste vedtak i Stortinget for å gjøre. Men vi utelukker ikke at Stortinget kan være nødt til å overta om han ikke klarer å skape ro og sikre trygghet for alle de menneskene som bor i den nordlige landdelen, sier Kjerkol, som beskriver situasjonen som alvorlig.

- Med den krisebeskrivelsen statsråden selv kommuniserte i helga så synes jeg det er rart han ikke har kommet opp med en løsning. Nå har vi havnet i en nasjonal beredskapskrise, sier hun.

Også SV og Senterpartiet krever nytt anbud i luftambulansesaken, melder VG.

HASTEFORSLAG: Bjørnar Moxnes Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HASTEFORSLAG: Bjørnar Moxnes Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tre av fem fly ute

Fra klokken 18 mandag er tre av fem luftambulansefly ute av beredskap i Nord-Norge, i henholdsvis Brønnøysund, Alta og Kirkenes.

Det skjer som følge av den tilspissede situasjonen rundt bytte av operatør av luftambulansetjenesten.

I juli neste år skal det svenske selskapet Babcock SAA overta tjenesten etter Lufttransport AS, som har driftet luftambulansetjenesten i Nord-Norge i 25 år.

Etter at Babcock har brutt forhandlingene med Norsk Flygerforbund om å overta piloter og personell fra Lufttransport FW har en rekke ansatte meldt at de ikke er i stand til å fly, en rett de har. En rekke ansatte har i tillegg søkt seg vekk, i frykt for å stå uten jobb.

- Vil bryte sammen

- Denne tjenesten kommer til å bryte fullstendig sammen. De hundre pilotene som er i tjenesten i dag er ikke ønsket videre, så de søker seg nå vekk. Og det er enda 14 måneder til den nye operatøren skal overta, sier Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund til Dagbladet.

- Norsk flygerforbund har tatt et betydelig ansvar for at denne situasjonen ikke skulle oppstå. Vi har påpekt problemene ovenfor ansvarlig statsråd. Vi har forhandlet i to måneder, og var villige til å kutte lønn og betingelser opptil 25 prosent, og også legge vekk muligheten til kollektivt søksmål om virksomhetsoverdragelse, sier Carlsen som støtter forslaget fra rødt.

- Kontrakten må kanselleres. Vi må lyse det ut på nytt med krav om virksomhetsoverdragelse. Nøkkelen sitter hos helse- og omsorgsministeren. Det må tas politiske grep før liv går tapt, sier han.

Midt oppe i striden har styreleder i Helse Nord Marianne Telle meldt seg innhabil. Det skjer etter at det ble kjent at hun hadde bindinger til selskapet som overtar kontrakten. SV sier i dag til NRK at de mener hun må gå av

Høie: Uaktuelt

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Bent Høie. Han har tidligere sagt til NRK at det er uaktuelt med en ny anbudsrunde nå. Høie er bedt om å redegjøre for saken i Stortinget.

- Ambulanseflyene er en viktig del av helseberedskapen i Nord-Norge, og viktig for at folk skal føle seg trygge. Jeg ser alvorlig på den siste ukens reduserte beredskap. Jeg tar sikte på at redegjørelsen finner sted tidlig neste uke, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media