ØKT RISIKO: En forskningsartikkel forteller at risikoen for å bli utsatt for vold i nære relasjoner ved tidligere mesterskap økte med 38 prosent når det engelske landslaget tapte. Her er England-supportere avbildet i forbindelse med bråket under fotball-EM i Marseille i 2016. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters
ØKT RISIKO: En forskningsartikkel forteller at risikoen for å bli utsatt for vold i nære relasjoner ved tidligere mesterskap økte med 38 prosent når det engelske landslaget tapte. Her er England-supportere avbildet i forbindelse med bråket under fotball-EM i Marseille i 2016. Foto: Jean-Paul Pelissier / ReutersVis mer

Ber naboer være på vakt

Rødt frykter økt hjemmevold under fotball-VM

- Menn må tåle at favorittlaget taper uten at de banker kona, sier Rødts vararepresentant Seher Aydar. Hun har rådet klart

- I England øker volden i nære relasjoner under fotball-VM, og det er ingen grunn til å tro at det er annerledes her, sier Aydar til Dagbladet.

Hun viser til et oppslag i den britiske avisen Independent, som med henvisning til en forskningsartikkel forteller at risikoen for å bli utsatt for vold i nære relasjoner ved tidligere mesterskap økte med 38 prosent når det engelske landslaget tapte og med 26 prosent når laget spilte uavgjort eller vant.

Nå krever Rødt økt politiberedskap i politiet og ber folk være på vakt:

- Folk må ikke være så opptatt av det som skjer på skjermen at de overser lyden av at naboen banker kona, sier Seher Aydar, som er Rødt-leder Bjørnar Moxnes' vararepresentant på Stortinget.

- Alkohol og oppdragelse

Den britiske studien viser at tilfellene av vold i nære relasjoner økte for hvert mesterskap. Det er snakk om en mindre og geografisk avgrenset studie av politisaker knyttet til vold i nære relasjoner i Lancashire i det nordvestlige i England under mesterskapene i 2002. 2006 og 2010.

- Jeg vil ikke spekulere for mye på hvorfor volden kan øke, men alkoholbruk er nok en faktor. I tillegg handler det om hvordan vi oppdrar gutter. Mange opplever en forventning og et behov om hele tiden å være maskulin og overlegen. Så når fotballaget taper, føler de at de taper ansikt og vil gjenopprette «æren».

Mener du at menn som ser på fotball i større grad enn andre føler seg maskulint overlegne?

-Det er ikke fotballen i seg selv som er problemet, men kulturen som omgir fotballen. Jeg elsker å se på fotball selv, sier Aydar, som heiet på Colombia i tirsdagens åttendelsfinale mot England.

- Dagen etter var jeg litt glad for at England vant, på britiske kvinners vegne, sier hun.

- Er du alvorlig nå?

-Ja, for dette handler om makt og kjønn. Menn må tåle at favorittlaget taper uten at de banker kona.

PÅ VAKT: Seher Aydar som er første vararepresentant for Rødt til Stortinget mener det er grunn til å tro at omfanget av vold mot kvinner øker under fotball-VM. Foto: Einar Aslaksen/Rødt.
PÅ VAKT: Seher Aydar som er første vararepresentant for Rødt til Stortinget mener det er grunn til å tro at omfanget av vold mot kvinner øker under fotball-VM. Foto: Einar Aslaksen/Rødt. Vis mer

- Oppsøke hjelp

Under VM i 2014 lanserte britiske myndigheter en egen kampanje som hadde til hensikt å motvirke vold i nære relasjoner. Aydar mener bevisstheten må økes også her hjemme.

- Poenget er at politiets beredskap er for dårlig på grunn av underbemanning. I tillegg prioriteres ikke tilfeller av vold i nære relasjoner høyt nok. Det gjør at mange saker blir liggende altfor lenge.

Fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet avviser på sin side at familievoldssaker ikke er høyt prioritert av politiet.

- Mishandling i nære relasjoner er et av de aller høyest prioriterte områdene i norsk politi. Dette er saker politiet tar på alvor. Det er egne koordinatorer for familievold og seksuelle overgrep i alle politidistrikter, og politiet samarbeider med mange etater og organisasjoner for å bekjempe denne typen kriminalitet, skriver han i en kommentar.

Lite forskning
Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) innledet i 2014 et samarbeid om et femårig forskningsprosjekt om vold i nære relasjoner.

Professor Kristin Skjørten ved NKVTS er faglig leder for forskningsprogrammet. Hun sier det ikke finnes holdepunkter for å fastslå at det er en sammenheng mellom fotball-VM og omfanget av vold i nære relasjoner.

- Vi må alltid være åpne for ulike typer av sammenhenger, men dette vet vi ikke noe om. Vi har ikke forsket på dette. At vi vet for lite om vold i nære relasjoner er en av grunnene til at vi har dette forskningsprogrammet. Det er mange forhold vi ikke har svar på, sier Skjørten til Dagbladet.

Seher Aydar har følgende å si til menn som liker fotball og som måtte bli provosert av antydningen om at de kan være voldelige:

-Til dem vil jeg si: Kos deg med fotball-VM, men gjør det med måte. De fleste menn vil ikke føle seg truffet av det jeg sier. Men de som gjør det, bør gå i seg selv og oppsøke hjelp i stedet for å bli sinte på det jeg sier.