Rødt: Har innledet sonderingssamtaler med Arbeiderpartiet i Oslo

- Det foregår mange samtaler nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødt-leder Bjørnar Moxnes bekrefter at de har innledet sonderingssamtaler med Arbeiderpartiet i Oslo,  i forkant av mer formelle forhandlinger.

- Det har foreløpig ikke vært noen formelle møter eller samtaler, men vi har begynt å snakke sammen, sier Moxnes, som også er partiets førstekandidat på Oslo-lista.

Etter det Dagbladet forstår, er også SVs førstekandidat i Oslo, Marianne Borgen, i samtaler med Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen i dag.

- Det kan tenkes, det foregår mange samtaler nå, så det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier fylkesleder Benjamin Larsen i Oslo SV til Dagbladet.

Møte i morgen Han sier det ennå ikke er avklart om SV ønsker å tal del i et eventuelt rødgrønt byråd eller om de heller vil ha en støttefunksjon i bystyret.

- Først må det gjennomføres politiske forhandlinger, og hva slags mandat vi får i disse forhandlingene, vil avgjøres i et møte i Oslo SVs representantskap i morgen, sier Larsen.

Etter det Dagbladet erfarer, vil sonderingssamtalene mellom Arbeiderpartiet og de andre opposisjonspartiene i hovedstaden pågå fram mot helga.

Avhengige av MDG Ingen av de to blokkene i Oslo har flertall etter valget, og begge sider er derfor avhengige av MDG for å sikre seg makta. Med foreløpig 8,1 prosent oppslutning har de seilt opp som Oslos tredje største parti.

I går bekreftet fylkesleder Torkil Vederhus at de var blitt oppringt av både Ap og Høyre. Høyres sittende byrådsleder, Stian Berger Røsland, har imidlertid sagt at han tror det vil være vanskelig for et Høyre-byråd å basere seg på støtte fra både Frp og MDG, på grunn av den store politiske avstanden mellom de to sistnevnte partiene.

Vederhus vil i dag ikke bekrefte at MDG har innledet sonderingssamtaler med Arbeiderpartiet.

- Ingen kommentar, svarer han på Dagbladets spørsmål.

Avviser ordførerkrav MDG i Oslo har blant annet gått til valg på et bilfritt sentrum innen 2017, reforhandling av Oslopakke 3, og en skrinlegging av planleggingen av kapasitetsøkende veier, inkludert E18.

I tillegg sa MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson natt til tirsdag at partiet vil kreve ordføreren i Oslo.

Dette kravet avviste Raymond Johansen da han møtte pressen i går ettermiddag.

- Tradisjonen har vært at ordføreren alltid kommer fra det største partiet, og noen ganger er jeg veldig tradisjonsbunden, sier Johansen.

Han sier at han jobber ut fra et ønske om å inkludere flere partier i byrådet, og sier han tror Ap og MDG kan enes om mange saker i Oslo.

Ønsker åpenhet Rødt ønsker ikke å gå inn i byrådet i Oslo, men vil heller spille en selvstendig rolle i bystyret. Moxnes ønsker ikke å gå nærmere inn på deres formelle krav til Arbeiderpartiet, men sier at deres mål er å trekke partiet mer mot venstresiden.

- Vårt mål er å minske forskjellene i Oslo, og i tillegg ønsker vi en helt annen åpenhetskultur, hvor det gis innsyn i de feilene som skjer i kommunen. I tillegg har vi et mål om å få slutt på «den skjulte eiendomsskatten», hvor det tas utbytte fra kommunale boliger, sier Moxnes.

Han ble i går frifunnet for brudd på taushetsplikten etter å ha lagt ut en delvis usladdet rapport om kritikkverdige forhold ved Lindeberg omsorgssenter i Oslo.

Oslo kommune har i valgkampen fått mye kritikk for manglende offentliggjøring av alvorlige hendelser i eldreomsorgen. Siden januar 2013 er det meldt inn 8000 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Oslo kommune, men innholdet i rapportene har vært unndratt offentligheten.

Under valgkampen ble det klart at pressen ikke vil få innsyn i avviksrapportene før tidligst etter valget.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer