Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SOSIALHJELPMOTTAKERE

Rødt: Heller aktivitetsrett enn aktivitetsplikt i NAV

- Det hjelper ikke å piske folk til å søke jobb, når det ikke er nok jobber til alle, sier Seher Aydar i Rødt.

PISKE SEG SELV: - Hvis regjeringen mener at pisk er en riktig løsning, bør de heller rette pisken mot seg selv for å sørge for at det er nok arbeid til arbeidsføre uten jobb i dag, sier Seher Aydar, vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
PISKE SEG SELV: - Hvis regjeringen mener at pisk er en riktig løsning, bør de heller rette pisken mot seg selv for å sørge for at det er nok arbeid til arbeidsføre uten jobb i dag, sier Seher Aydar, vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seher Aydar, vararepresentant for Rødt på Stortinget, er kritisk til regjeringens aktivitetsplikt for sosialhjelpmottakere. Hun ønsker seg heller en aktivitetsrett.

- Det hjelper ikke å piske folk til å søke jobb, når det ikke er nok jobber til alle. Det blir som å leke stolleken og tro at hvis alle bare løper fort nok, blir det nok stoler til alle. Det er færre ledige stillinger som ligger ute, enn det er arbeidsledige. Du trenger ikke å være mattegeni for å skjønne at det ikke går opp, sier Seher Aydar.

- Hvis regjeringen mener at pisk er en riktig løsning, bør de heller rette pisken mot seg selv for å sørge for at det er nok arbeid til arbeidsføre uten jobb i dag, sier Rødt-politikeren.

NAV vet best

Hun etterlyser større fleksibilitet og mener dagens ordning er for firkantet.

- NAV-ansatte har best grunnlag for å vurdere hvilke tiltak hvert enkelt menneske trenger. De som er friske og arbeidsføre skal settes i aktivitet, og de fleste av dem ønsker også det. Men er man syk, skal man ikke måtte piskes på samme måte, sier Seher Aydar.

Ønsker å utvide

I Dagbladet torsdag opplyste arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at innføringen av aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere har vært en så stor suksess at hun nå ønsker å utvide ordningen.

- Jeg oppfordrer kommunene til å innføre arbeidsplikt også for voksne sosialhjelpsmottakere. Når kommunene nå har innført et system for aktivitetsplikt som fungerer for unge under 30 år, så vil de lett kunne gjøre det gjeldende for andre aldersgrupper, uttalte Høyre-statsråden.

Færre unge på sosialhjelp

Hun viste til ferske tall som dokumenterer at 1026 færre unge under 30 år mottok sosialhjelp i 2017 enn i 2016.

- Antall unge sosialhjelpsmottakere økte hvert år fra 44.664 i 2013 til 47.721 i 2016. Fra 1. januar 2017 innførte regjeringen aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere.

- Målet var å få ungdommen bort fra sosialhjelp og over i skole og arbeid. Selv om vi ikke entydig kan slå fast at dette skyldes aktivitetsplikten, er det jo definitivt grunn til å tro det, sa Anniken Hauglie.

Fra kan til må

Rødt stiller spørsmål om man skal ta pengene fra sosialhjelpmottakere som ikke klarer å følge opp.

- NAV har allerede hatt mulighet til å pålegge aktivitetsplikt hvis de mener det vil hjelpe. Det nye er at det går fra å være noe de kan gjøre, til noe de gjøre. Men hvem strammes det inn for? Hovedgrunnen til å «slippe pisk» før var helse- og rusproblemer, sier Seher Aydar.

AP: Lise Christoffersen representerer Arbeiderpartiet i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
AP: Lise Christoffersen representerer Arbeiderpartiet i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Halve historien

Lise Christoffersen, Ap-representant i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener bildet er mer nyansert enn det som tegnes av arbeids- og sosialministeren.

- Når Anniken Haugli forteller om aktivitetsplikt i Dagbladet i dag, forteller hun bare halve historien.

- Hun forteller ikke at regjeringspartiene så seint som våren 2018 stemte ned et forslag fra oss om aktivitetsrett og aktivitetsplikt for alle sosialhjelpsmottakere, sier Lise Christoffersen.

Vett og forstand

Hun viser til at aktivitetsplikt ikke er noe nytt.

- Muligheten til det ble innført så langt tilbake som under Gro Harlem Brundtland, men da med en forutsetning om at den skulle praktiseres med vett og forstand.

- Dagens regjering fremmet i utgangspunktet en sak om aktivitetsplikt for alle sosialhjelpsmottakere, men greide ikke å gjennomføre det. Den ble derfor begrenset til personer under 30 år, sier Lise Christoffersen.

NAVs aktivitetsplikt

SVs arbeidspolitiske talsperson Solfrid Lerbrekk mener det er NAV som skal ha aktivitetsplikt.

SV: Solfrid Lerbrekk representerer SV i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SV: Solfrid Lerbrekk representerer SV i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- I dag opplever mange unge at de ikke får den hjelpen de trenger fra NAV. Derfor bør NAV få mer ressurser til å gjøre jobben sin ut fra den kompetansen de ansatte sitter på.

- Vi vet at god og tett individuell oppfølging er det som fungerer. Det kan være riktig å stille krav til noen. For enkelte er aktivitetsplikt bra. Men for andre kan det være det som gjør at de snur i døra. Og da har vi mistet en sjanse til å hjelpe dem som kanskje trenger det aller mest, sier Solfrid Lerbrekk.

Ungdomsgaranti

SV-representanten peker på at sosialstønad er det aller siste sikkerhetsnettet når man har falt mellom alle stoler.

- Det ser ut som at regjeringen har tenkt seg å la noen folk falle fullstendig utenfor.

- SV har i mange år foreslått en ungdomsgaranti. Det er en garanti til jobb, tiltak eller skole for unge mennesker som faller utenfor arbeidslivet. Det ville være en mye bedre måte å hjelpe den enkelte som står i vanskelige situasjoner til å komme tilbake, sier Solfrid Lerbrekk.

Presses ut

Rødt spør om NAV-brukere skal miste stønaden dersom de ikke klarer å holde seg i aktivitet.

- Jeg har hørt om flere som er presset ut av AAP eller er bekymret på grunn av innstramningene, sier Seher Aydar.

- Det er særlig problematisk at de ender på sosialhjelp. De spør med rette: Skal folk rammes av aktivitetsplikt, selv om de er syke? I stedet for å stramme inn aktivitetsplikten bør de heller innføre en aktivitetsrett: En rett til å delta i aktivitet for alle som har falt utenfor. Det er dette som virkelig låser fast folk i passiv mottakelse av stønad, at de ikke får noe tilbud selv om de ønsker det selv, sier Rødt-politikeren.

Maktbalansen

Hun frykter at det ikke vil få flere ut i jobb, men i stedet endre maktbalansen i arbeidslivet.

- Før velferdsordningene kom på plass var frykten for å miste jobben så sterk at arbeidsgiverne alene kunne diktere betingelsene. Det er i den retningen regjeringa tar oss. Det vil skape en lønnspresserklasse og dermed også øke ulikheten, sier Seher Aydar.

Hele Norges coronakart