INVITERTE TIL FOLKEMØTE: Slik inviterte Rødt Bodø til folkemøte med Bjørnar Moxnes. Det har vekket reaksjoner. Foto: Skjermdump / Facebook
INVITERTE TIL FOLKEMØTE: Slik inviterte Rødt Bodø til folkemøte med Bjørnar Moxnes. Det har vekket reaksjoner. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Bjørnar Moxnes

Rødt latterliggjøres for Moxnes-bilde

Det falt ikke Rødt Bodø inn at budskapet kunne oppfattes «tvilsomt», bedyrer andrekandidat Astri Dankertsen.

Publisert

«Bjørnar kommer på Dama di på fredag, kommer du?»

Sammen med et bilde av Rødt-leder Bjørnar Moxnes skulle teksten ovenfor trekke bodøværinger til et folkemøte på utestedet Dama di førstkommende fredag.

Bildet, som opprinnelig ble publisert på Rødt Bodøs Facebook-sider, ble kjapt en snakkis i sosiale medier.

«Noen ganger driter også Rødt på draget på some … Flaut (men jeg lo litt)», skriver Rødt-politiker Kari Kristensen på Twitter. «Det er jo tross alt nordpå. Såpass må det være», kommenterer en annen.

TIL BODØ: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL BODØ: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Oppfattet ikke tvilsomt budskap

Astri Dankertsen, andrekandidat for Rødt Bodø, var blant de fem Rødt-medlemmene som utformet Facebook-posten. Hun forteller at det absolutt ikke var deres intensjon at budskapet skulle ha en dobbeltbetydning.

- Vi hadde rett og slett ingen annen intensjon enn å be folk om å komme på arrangementet vårt. Det falt oss ikke inn at det var noe som helst tvilsomt på noen måte, sier Dankertsen til Dagbladet.

- Når man bor i Bodø er Dama di en etablert uteplass. Alle vitser av tvilsom karakter sluttet man å fortelle for åtte år siden, sier politikeren lattermildt.

- Det er en talemåte. Jeg regner med at folk i Oslo sender meldinger som: «Hei, kommer du på Kulturhuset på fredag?»

STO BAK: Astri Dankertsen håper andre lokallag kan lære av deres feil. Foto: Foto: Anders Lea Karlskås
STO BAK: Astri Dankertsen håper andre lokallag kan lære av deres feil. Foto: Foto: Anders Lea Karlskås Vis mer

Fikk Moxnes-melding

Til tross for at det er gjengs talemåte i nordlandshovedstaden, vekket bildet kjapt reaksjoner i partiapparatet.

- Vi fikk en telefon fra Rødt-kontoret sentralt fem minutter etter at vi hadde lagt det ut. Vi slettet og la ut et nytt bilde, men tydeligvis ikke raskt nok, da noen rakk å få det med seg, sier Dankertsen.

- Vi har revet oss en del i håret over dette.

Også Moxnes selv tok affære.

- Jeg fikk melding direkte fra ham, forteller Dankertsen, som har forståelse for at partilederen reagerte.

- Han er opptatt av å bli tatt seriøst som politiker. Det er alle toppolitikere. Og det er ikke til å stikke under stol at unge politikere, både kvinner og menn, som tar seg bra ut på bilder, opplever sexisme. Det er noe som tar fokuset vekk fra politikken.

Rødt Bodøs nye Moxnes-oppdatering prydes av følgende tekst: «Bjørnar kommer til utestedet «Dama di» i Bodø på fredag! Blir du også med?»

VERSJON TO: Etter at den opprinnelige Facebook-posten ble fjernet, la Rødt Bodø ut bildet av Moxnes med ny tekst. Foto: Skjermdump / Facebook
VERSJON TO: Etter at den opprinnelige Facebook-posten ble fjernet, la Rødt Bodø ut bildet av Moxnes med ny tekst. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

- Ingen reagerte

Astri Dankertsen røper at stemninga på partikontoret i Bodø var «rimelig klam» da de innså dobbeltbetydningen i Facebook-posten de opprinnelig la ut.

- Jeg vet ikke om vi lo eller gråt eller hva vi gjorde. Særlig behagelig kan jeg ikke si at det var.

Andrekandidaten ler litt oppgitt.

- Vi gleder oss til å få partilederen og stortingsrepresentanten oppover, og skal slå på stortromma over det storveies besøket. Og så klarer vi å trampe i salaten så ettertrykkelig.

- Forventer du at resten av landet skal tro at en gjeng nordlendinger ikke bevisst snek inn litt rå humor?

- De får tro hva de vil. Vi var fem stykker som så på det, og ingen reagerte.

RØDT: Bjørnar Moxnes kaller seg heller sosialist enn kommunist, men er han en jævla sosialist? Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Har fått kritikk

Ifølge Dankertsen har reaksjonene på den opprinnelige Facebook-posten vært blandet.

- En del synes det er morsomt, og har forståelse for at man kan drite seg ut i kampens hete når det er mye å gjøre i valgkampen. Men det er noen som reagerer også, sier andrekandidaten, og viser til at Rødt er et parti som er opptatt av antisexisme.

- Hva har dere lært av dette?

- Vi har vel lært at det er lurt å høre med noen utenfra når vi får storveies besøk. Noen ganger er det greit å ha et kritisk blikk på det vi legger ut. At ting er normalt her, betyr ikke at alle utenfra ser det på samme viset.

Dagbladet har vært i kontakt med Rødts pressekontor, som opplyser at partileder Bjørnar Moxnes ikke ønsker å kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer