Rødt-topp syntes det var noe kjent med Ap-video

Rødt ler av Ap's videokopi

Delegatene på Ap-landsmøtet i helga lot seg begeistre av en film som minner mistenkelig om Rødts valgkampvideo fra 2017.

LIKHETER: Da Rødts ledelse fulgte med på Arbeiderpartiets landsmøte, fikk de øye på noe som så veldig kjent ut Vis mer Vis mer

- Hvis Ap først skal stjele klærne våre, er det fint om de overtar politikken også. Så langt virker de mest interessert i innpakninga, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

I Rødts valgkampvideo fra 2017 sitter hun og noen gutter rundt et bord og spiller «Millionær» med mer «realistiske regler», som innebærer at enkelte starter med mer penger og verdier enn andre. Hensikten er å synliggjøre det Rødt mener er urettferdige forskjeller i samfunnet.

HERMER: Marie Sneve Martinussen mener Ap bør etterape Rødts politikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HERMER: Marie Sneve Martinussen mener Ap bør etterape Rødts politikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I Aps video fra helgas landsmøte heter spillet «Privilegium». Ellers er plottet ganske likt.

- Vi hentet også inspirasjon fra andre da vi lagde vår film, men jeg tviler vel på at Ap fant fram til dette helt uavhengig av oss, sier Martinussen og viser til videoen som franske Observatoire des inégalités står bak.

- Trendsetter

- Selv om vår film ligner en billig B-film og Aps en påkostet Hollywood-produksjon, er det jo hyggelig å være trendsetter, sier Martinussen.

Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Arbeiderpartiet avviser på sin side at det var Rødts video som lå til grunn for Aps versjon.

- Det å bruke sosiale eksperimenter og spill for å få frem urettferdighet er et effektivt grep som er brukt tidligere i Norge og utlandet og som vi vet engasjerer. Vi har tatt dette videre ved å utvikle et eget spill, «Privilegium», som er testet av flere grupper barn og som skal benyttes i ulike anledninger videre i valgkampen.

Hun går ikke med på at Ap hermer etter Rødt og sier at hun ikke før i helga ble klar over videoen fra 2017.

- Det var etter at spillet var ferdig produsert og filmatiseringen ble vist på landsmøtet, at vi ble gjort oppmerksom på at Rødt tidligere har laget en film som baserte seg på spillet «Millionær». Forskjellene i Norge er helt reelle, så det at barn har like reaksjoner på urettferdige forskjeller er ikke rart, sier Langerud.

Hun inviterer nå Rødt på spillkveld der de kan prøve brettspillet «Privilegium» som er utviklet av Ap og PR-selskapet Try.

- Familiebakgrunn, hvor man kommer fra, eller hva man starter med - som i spillet - påvirker folks hverdag og muligheter. Vi skal rette skytset mot politikken og kreftene som bidrar til å øke forskjellene mellom folk. Det er noe alle partiene på venstresida er opptatt av, sier Langerud.

Mer herming

Ifølge Marie Sneve Martinussen er det ikke bare på videofronten at Ap synes å ha hermet etter Rødt:

- De har jo også fått en Bjørnar inn i partiledelsen nå. Det har jo vært en suksess for oss lenge, sier hun og sikter til Rødts egen Bjørnar Moxness og Bjørnar Skjæran, som ble valgt som ny nestleder i Ap under landsmøtet i helga som var.

- Han er en hyggelig og flink fyr, men også her liker vi originalen best, sier Martinussen

Hun mener videoen er symptomatisk i den forstand at Ap kopierer Rødts stil og retorikk, mens politikken vedblir den samme.

- Det er nye talepunkter, men politikkutviklingen følger ikke med. Ap tør å være radikale i ord, men ikke i handling, sier hun.

- Kraftsosialist

Rødt-nestlederen sier Jonas Gahr Støre framsto som den reneste kraftsosialist i landsmøtetalen sin, der han snakket om behovet for mer kraftforedlende industri og slo fast at norsk kraft skal brukes til å skape arbeidsplasser i Norge.

- Men landsmøtet sa ikke nei til nye utenlandskabler og holdt seg tro til Acer-forliket med regjeringa og MDG, påpeker Martinussen, som mener Ap heller ikke går langt nok i å stanse det hun kaller velferdsprofittører i barnehagene eller forby bemanningsbransjen.

KLASSIKER: Høyre-leder Jan P. Syse under valgkampen i 1989, samme år som den klassiske kommentaren falt. Foto: NTB
KLASSIKER: Høyre-leder Jan P. Syse under valgkampen i 1989, samme år som den klassiske kommentaren falt. Foto: NTB Vis mer

PS: Når Rødt-nestlederen anklager Ap for å ha stjålet sitt partis klær, låner hun faktisk selv et uttrykk fra tidligere statsminister og Høyre-leder Jan P. Syse.

Det var nemlig ham som først brukte uttrykket, også om Ap, som han beskyldte for å ha ikledt seg Høyres klær:

«Nu skal vi ta tilbake og kle på oss de klærne våre som andre stjal mens vi badet!», sa Syse i landsmøtetalen sin i 1989.