Rødt og Frp enige i Stine-saken

Vil at byråden skal gjøre en regelendring.

VIL STUDERE: Stine Machlar (20) vil gjerne fortsette journaliststudiene, men får ikke nok timer med assistanse. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
VIL STUDERE: Stine Machlar (20) vil gjerne fortsette journaliststudiene, men får ikke nok timer med assistanse. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om Stine Machlar (20) fra «Brevet til Jens» som kanskje må droppe ut av skolen fordi hun får for lite assistanse fra kommunen.

Fremskrittspartiets arbeidspolitiske talsperson Robert Eriksson fulgte opp og vil diskutere saken med Regjeringen. Nå vil nestleder i Rødt Bjørnar Moxnes utfordre Frp i bystyret til å støtte venstresiden.

- Da kan vi få til en kjapp løsning. Byråden kan umiddelbart gjøre en regelendring, sier Moxnes.

Han syns det er prisverdig at Robert Eriksson vil ta saken opp i Stortinget, men Moxnes mener det også er viktig å se på forskjellene innad i Oslo.

- Vilkårlig tilbud - Mari Storstein, den andre jenten i «Brevet til Jens» bor på Sankthanshaugen. Hun har et langt mer romslig assistansetilbud enn Stine som bor i bydel Nordre Aker. Dette er hårreisende vilkårlighet som er helt uhørt, forteller Moxnes.

- Det kan ikke være sånn at hvis man tilfeldigvis flytter til Sankthanshaugen så får man leve et verdig liv, men hvis man bor i Nordre Aker må man kanskje droppe studiene, sier Moxnes.

Byrådssekretær Julian Farner-Calvert sier at tilbudet Machlar får i Oslo er i tråd med lovverket.

- Skal det gjøres endringer må det behandles i Stortinget. Vi følger de nasjonale føringene, sa Farner-Calvert til Dagbladet tidligere i uken.

Opp til kommunen I en e-post til Dagbladet skriver politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet Tord Dale at det er opp til kommunen å innvilge assistansetimer til brukere:

«Kommunen vurderer hvor mange timer de vil innvilge, og står også fritt til å endre dette — etter for eksempel dialog med bruker. Dette er på samme måte som for for eksempel hjemmesykepleie der hjelpen gjerne kan bli endret dersom en bruker blir dårligere. Lovverket er altså ikke til hinder for at Oslo Kommune kan gi en bruker økt hjelp — dersom de ønsker det.»

Tar utfordringen Medlem i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre Carl I. Hagen (Frp) tar utfordringen fra Moxnes og vil gjerne se på en regelendring.

VIL ENDRE REGLENE:Bjørnar Moxnes, nestleder i Rødt vil at byråden skal endre reglene slik at de tar høyde for uforutsette ting i hverdagen. Foto: Marte Teigen/Scanpix
VIL ENDRE REGLENE:Bjørnar Moxnes, nestleder i Rødt vil at byråden skal endre reglene slik at de tar høyde for uforutsette ting i hverdagen. Foto: Marte Teigen/Scanpix Vis mer

- Bydelen og sentrale myndigheter i Oslo må se på Stine sin sak en gang til. De må se på hva som er fornuftig for å gi henne et fullverdig liv, sier Hagen.

Han mener det må gjøres en langsiktig helhetsvurdering.

- På lenger sikt vil flere timer med assistanse nå gi henne mulighet til å arbeide og bidra til en viss selvforsørgelse seinere. Man vil spare penger i årene fremover fordi hun betaler skatt, sier Hagen.

Han mener det er en systemfeil at BPA (brukerstyrt personlig assistanse) er et lokalt ansvar.

- Det er et helt håpløst system. Dette burde vært styrt av folketrygden slik at man får det samme systemet over hele landet, sier Hagen.

ENIG: Carl I. Hagen er åpen for å diskutere en regelendring. Foto:Erik Berglund/Dagbladet
ENIG: Carl I. Hagen er åpen for å diskutere en regelendring. Foto:Erik Berglund/Dagbladet Vis mer