MASSIV RESPONS: Det er ventet at mange tusen nordmenn i kveld vil gå i fakkeltog med paroler mot Gaza-krigen.  Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS / SCANPIX
MASSIV RESPONS: Det er ventet at mange tusen nordmenn i kveld vil gå i fakkeltog med paroler mot Gaza-krigen. Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS / SCANPIXVis mer

Rødt og Frp i samme Gaza-demonstrasjon i kveld

- Vi er nesten lamslått av responsen, sier fakkeltogarrangør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mye oppmerksomhet har de siste to dagene blitt viet Siv Jensens støtte til Israels angrep og mulig bråk rundt proisraelske demonstrasjonen hun skal delta i ved Stortinget klokka 17 i kveld. Da er det ventet uanmeldte motdemonstrasjoner.

• LES OGSÅ: Politiet frykter angrep på Siv Jensen i kveld

Men det er en helt annen type folkemønstring som trolig vil sette størst preg på gatene i dag. To timer etter israelvennenes markering kommer flere tusen nordmenn til å møte opp til fredelige fakkeltog mot Gaza-krigen over hele landet.

Klokka 19 er det planlagt  markeringer både i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø, og bare på arrangementets Facebook-side har over 17 000 personer signalistert at de skal delta. I motsetning til ved Stortinget har oslopolitiet ikke  grunn til å frykte alvorlig bråk under denne markeringen, og arrangøren garanterer vakthold som gjør at ingen trenger å være redde for å delta.

- Jeg er nesten litt lamslått av responsen. Vi skjønte at engasjementet i denne saken sitter også i mennesker som vanligvis ikke går i tog, men det vi har opplevd fra søndag kveld og fram til nå er helt uvirkelig, sier en oppglødd Svein Tore Bergestuen til Dagbladet.no.

- Alle partier deltar
Sammen med Maria Kielland Krag tok han iniativet til fakkeltogene, som nå har støtte og deltagelse fra over 80 nasjonale og lokale aktøre - blant andre alle de store humanitære organisasjonene, et bredt spekter av fagforeninger, idrettsforbund og ulike menneskerettighetsgrupper.

Vel så oppsiktsvekkende er det at alle politiske partier har varslet at de skal delta. Mens de mye omtalte demonstrasjonene i Oslo  de siste to ukene som har endt opp ved den israelske ambassaden har vært arrangert av organisasjoner på venstresida, ser dagens massemønstring ut til å bli langt bredere.

- Alle partier er invitert og samtlige har nå sagt at de kommer, fra Rødt til Frp. Parolene handler om våpenhvile og hjelp til de sivile ofrene, og alle som stiller seg bak det budskapet er velkommen, sier Bergestuen.

I Oslo skal både biskop Ole Christian Kvarme, LO-leder Roar Flåthen, Abid Raja og CARE-sjef Marte Gerhardsen holde appeller ved Youngstorget, før fakkeltoget går til Rådhusplassen.

- Siv bør holde seg unna
Frp-leder Siv Jensen har planlagt å gå nærmest direkte fra Israel-støtten foran Stortinget til antikrigsfakkeltoget et steinkast unna. Det provoserer mange palestinaaktivister og politiske motstandere.

Blant dem er SVs nestleder Audun Lysbakken. Han oppfordrer Jensen til å holde seg helt borte fra fakkeltoget.

- Det er jo mildt sagt veldig spesielt - jeg synes det er hyklersk av henne å gjøre det. Hun har gått ut med klar støtte til bombingen, og da går det ikke an at hun samtidig tar avstand fra at folk blir drept, sier han til Aftenposten.no.

Lysbakken viser til at Siv Jensen i Dagbladet på tirsdag forsvarte offensiven i Gaza. «Vi snur ikke kappa etter viden selv om media rapporterer ensidig», sa Jensen blant annet om sin urokkelige Israel-støtte. Frp-lederen har også markert seg med å gå til frontalangrep på den mye omtalte Gaza-legen Mads Gilbert på grunn av hans politiske syn, blant annet i VG i dag.

* Dagbladet.no følger både den kontroversielle støttemarkeringen for Israel og fakkeltogene i kveld. Send inn dine videoer og bilder fra demonstrasjene til 2400@dagbladet.no eller med mms til 2400. Tips oss på telefon 24 00 00 00.

OVERVELDET: Svein Tore Bergestuen er blant iniativtagerne til kveldens fakkeltog, og har fått enorm respons fra hele landet allerede. Foto: SCANPIX
OVERVELDET: Svein Tore Bergestuen er blant iniativtagerne til kveldens fakkeltog, og har fått enorm respons fra hele landet allerede. Foto: SCANPIX Vis mer