Rødt på sommerstille børs

Sommerrallyet alle håper på lar vente på seg. Oslo Børs åpner ned i dag etter kraftige kursfall i USA før helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Starten på Oslo Børs ble som en kunne vente: Markert børsnedgang der IT-aksjene leder an. Hovedindeksen er ned 0,46 prosent til 191,29 poeng. Aktiviteten er laber og ferien preger aksjemarkedet. Klokken 11 er det på hovedlisten omsatt aksjer for kun 230 millioner kroner.

Statoil er mest omsatt etter at selskapet i morgentimene varslet at selskapet er tildelt en 15-årig gasskontrakt i Storbritannia.

Lørdag skrev Adresseavisen at Statoil kommer til å utsette utbyggingen av Snøvit-feltet, noe som ikke er gode nyheter for leverandørindustrien. Det er imidlertid lite aktivitet i aksjene ioljeservice-sektoren.

Selv TGS Nopec ligger så vidt i blått territorium etter at selskapet varsler om mindre leteareal i Mexico-gulfen enn tidligere antatt.

Opticom fortsetter å leve sitt eget liv. På en dag som var preget av nedgang for IT-selskapene, var Opticom fredag blant de få indekstunge papirene som steg.

Slik åpnet det også mandag; kursen åpnet relatvit sett kraftig opp, men etter en times handel er Opticom ned 2 prosent til 538 kroner. Det er omsatt aksjer for 36 millioner kroner.

Foruten Opticom er det kun Tomra og Bergesen d.y. som stiger i kurs blant de 30 mest omsatte aksjene i løpet av den første timen. Begge aksjene stiger med en femtiøring til henholdsvis 145 kroner og 174,50 kroner.

Bankaksjener også relativt sett livlig omsatt mandag morgen. DnB faller med 0,3 prosent til 40,60 kroner, mens Gjensidige NOR Sparebank faller med 2 prosent til 267 kroner.

I morgen avgjøres kampen om Storebrand. Finske Sampo har allerede lagt inne et bud og fristen utløper i morgen. DnB har imidlertid nok aksjer til blokkere finnene. Storebrand omsettes til 68,50 kroner mandag formiddag.

Ser vi bort fra bank og grunnfondsbevis er det IT-aksjene som sliter mest fra morgenen av mandag. Etter resultatvarsler fra Advanced Micro Devices og datalagringsselskapet EMC var det ventet en rød åpning for denne type aksjer.

Ser vi bort fra den sedvanlige aktiviteten i Opticom er IT-aksjene i grunnen lite omsatt i løpet av den første timen. Tandberg er omsatt for 20 millioner kroner og aksjekursen ligger underet på 119 kroner. Telenor er ned 0,5 prosent til 37,90 kroner, mens Nera sliter mest med en kursnedgang på hele 3,2 prosent til 27,10 kroner.

På Stockholmsbørsen er både svenske Ericsson og finske Nokia under hardt press med kursnedgang på henholdsvis 5 og 6 prosent så langt mandag.

Ericsson falt kraftig på fredag også etter ubekreftede meldinger om at selskapet må kutte ytterligere arbeidsplasser som følge av for sene produktleveranser.

Her hjemme har også Merkantildata måtte varsle ytterligere bemanningskutt. Til sammen 300 stillinger skal barberes bort og kursen faller med 6 prosent til 14,00 kroner. Det er kun tyve øre over lavnoteringen på 13,80 kroner fra 22. juni.

Visma faller 4,5 prosent til 64 kroner, EDB Business Partner faller 2,7 prosent til 73 kroner, mens Eltek mister 2 prosent av sin verdi i løpet av første timen mandag.

Forøvrig er det StepStone som troner på toppen av taperlisten. Kursen er ned 6,4 prosent, og StepStone noteres nå til kun 6 øre over 2 kronersmerket. Dermed ligger markedsverdien av StepStone godt under en halv milliard kroner.

Frontline er kun marginalt ned, mens Bergesen som sagt stiger marginalt i løpet av den første timen. Tiltroen til tankmarkedet er på vei opp igjen etter en periode med pessimisme.