Rødt mot vindmøller

Rødt sier nei til vindmøller på land

Rødt vil ha stans i all bygging av vindkraftparker med mer enn to vindmøller på land.

LANDSMØTE: 2. nestleder Silje Josten Kjosbakken og partileder Bjørnar Moxnes under Rødts landsmøte lørdag ettermiddag.
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
LANDSMØTE: 2. nestleder Silje Josten Kjosbakken og partileder Bjørnar Moxnes under Rødts landsmøte lørdag ettermiddag. Foto: Ola Vatn / NTB scanpixVis mer

Rødt støtter aktivister og lokalbefolkning som vil stanse vindkraftanlegg som kan skade sårbar natur og truede dyre- og fuglearter, heter det i en resolusjon som ble vedtatt på partiets landsmøte søndag.

– Rødt mener det ikke skal bygges ut nye vindkraftparker på land i Norge, heter det i resolusjonen.

Partiet viser til at høye strømpriser har gjort det attraktivt å bygge ut store vindparker, også for utenlandske storselskaper.

– Det bør være en selvfølge at vindkraft basert på norske naturressurser bør eies av det offentlige og komme det norske folket til gode, heter det i resolusjonen.

Sertifikater for energisparing

I stedet for å bygge flere vindmøller må eksisterende vannkraftverk oppgraderes, potensialet for solenergi utnyttes bedre, og det må satses mer på flytende havvind, mener partiet.

Rødt går også inn for å erstatte dagens kraftpolitikk med en energilov som skal sikre at norsk kraft blir en profittfri ressurs for befolkningen.

I tillegg tar partiet til orde for en ny ordning med såkalte hvite sertifikater som en belønning for energieffektivisering og energisparing.

Da saken ble debattert lørdag, tok en rekke delegater til orde for å gå inn for å stanse bygging av nye vindmøller. Landsmøtet vendte imidlertid tommelen ned for et forslag om å gå inn for å stanse all bygging av vindmøller på land.