Rødt-spørsmålene Støre nekter å svare på

Rødt-leder Bjørnar Moxnes utfordrer Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til å svare ja eller nei på tre spørsmål om kommersiell velferd. Men svar får han ikke.

UTFORDRES: Torbjørn Røe Isaksen (H) påstår at Arbeiderpartiet er i lomma på Rødt og beveger seg til venstre i velferdspolitikken. Men Jonas Gahr Støre ønsker ikke å svare på spørsmålene til Bjørnar Moxnes som kan gi svar på om det er tilfelle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTFORDRES: Torbjørn Røe Isaksen (H) påstår at Arbeiderpartiet er i lomma på Rødt og beveger seg til venstre i velferdspolitikken. Men Jonas Gahr Støre ønsker ikke å svare på spørsmålene til Bjørnar Moxnes som kan gi svar på om det er tilfelle. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
  • Vil Ap si nei til alle nye kommersielle barnehager i kommuner landet rundt?
  • Vil Ap stanse anbudene i helse- og omsorgssektoren når anbudsperioden løper ut i kommuner landet rundt?
  • Vil Ap ta tilbake renhold, renovasjon og velferdens tekniske tjenester når anbudene på dem går ut i kommuner landet rundt?

Spørsmålene flommer ut av Bjørnar Moxnes, som mener dette er en viktig avklaring arbeiderpartiledelsen må komme med når valgkampen starter for fullt.

– Dette er tre konkrete grep for å styrke felles velferd og få de kommersielle profitørene ut av velferden vår. Jeg tror mange velgere vil vite hva Arbeiderpartiet mener om dette, sier Moxnes.

I lomma på?

Til sammen danner de tre spørsmålene syretesten på om Arbeiderpartiet er «i lomma på Rødt», som Høyre-toppen Torbjørn Røe Isaksen i forrige uke uttalte i Dagbladet.

Svarer Arbeiderpartiet nei på disse spørsmålene, er de i lomma å Rødt og det er takket være at Rødt er på vippen at venstredreiningen gjennomføres i blant annet Oslo, Bodø og Tromsø, ifølge Moxnes. Svarer de ja, er dette Arbeiderpartiets primærpolitikk – og alt er såre vel.

– Hva tror du Støre svarer på «I lomma på Rødt»-testen?

– Han kommer til å si noe uforpliktende og mildt positivt til forslagene våre. Jeg tror ikke han tør å avvise det blankt, men jeg tror ikke han består «I lomma på Rødt»-testen, sier Moxnes.

– Det er helt avgjørende med et sterkt Rødt for å presse Arbeiderpartiet. Det har vi sett i Oslo, Bodø og Tromsø. Der er nok Ap i lomma på Rødt, sånn sett har Røe Isaksen rett, sier Moxnes.

Avviser «velferdsprofitører»

Men Jonas Gahr Støre ønsker ikke å svare på de tre spørsmålene fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiet sier at de ikke ønsker å svare på spørsmål fra Rødt, men at Støre og partiet både tidligere og framover kommer til å svare på hvordan de stiller seg til det Rødt-leder Moxnes kaller «velferdsprofitører».

Et ord Jonas Gahr Støre selv ikke ønsker å bruke.

– Jeg synes ikke det ordet sier meg så mye. Det som betyr noe for meg er at fellesskapet har hovedansvaret. Så må kommunene bestemme hva som er best hos dem, og kommunene er forskjellige, sa Støre til Dagbladet da han besøkte Orkerød sykehjem i Moss på forsommeren.

Orkerød sykehjem og Moss er et eksempel på at en Arbeiderparti-ledet kommune tar tilbake et sykehjem fra en kommersiell aktør, men også i Moss er Rødt en del av flertallet og presser på.

Moxnes: – Rart

Ap-lederen avviste overfor Dagbladet etter duellen med Høyre-leder Erna Solberg mandag at Arbeiderpartiet er i noens lomme.

– Arbeiderpartiets politikk er til å kjenne igjen. Vi mener nå, som før, at fellesskapet har ansvaret for å sikre at eldre, barnehagebarn, barnevernsbarn og psykisk syke får best mulig omsorg.

Moxnes mener fortsatt at Støre og Arbeiderpartiet er uklare om hva resultatet vil bli i kommuner der Arbeiderpartiet får makta etter høstens valg.

– Arbeiderpartiet er i stand til å mene – på nasjonalt nivå – at det skal være utbytteforbud i skolen. Da er det rart at de ikke kan si at de vil ha et profittforbud i barnehager og i eldreomsorgen, sier Moxnes.