Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødt større enn både Venstre og KrF

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil være helt avhengig av Rødt for å kunne overta makten, viser Vårt Lands siste meningsmåling.

HØY OPPSLUTNING: - Vi er kommet for å bli, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HØY OPPSLUTNING: - Vi er kommet for å bli, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Norstats siste måling for Vårt Land får venstresiden flertall på Stortinget, fordi både KrF og Venstre raser under sperregrensen. Begge partiene får 3,7 prosent. Selv om Rødt står på stedet hvil på 4 prosent, kaprer partiet mandatene Ap, SV og Senterpartiet er avhengige av for å få flertall til regjeringsmakt.

- De som trodde at Rødt var et blaff eller «one-man-show», har undervurdert oss. Vi er kommet for å bli, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Vårt Land.

Høyre er fortsatt det største partiet med 26,4 prosent (+1,1). Arbeiderpartiet henger etter med 24 prosent og får en liten nedgang på 0,3 prosentpoeng. Frp står på stedet hvil med 15,4 prosent (-0,1).

Valgforsker Svein Erik Tuastad tror den relativt høye oppslutningen Rødt, SV og Sp har for tiden kan være med på å dra Ap mot venstre og gjøre at partiet dropper flørtingen med sentrumsvelgerne.

- Ap vil sannsynligvis fremstå som mer radikalt ettersom de må vinne tilbake velgere som er tapt til de andre venstrepartiene, sier Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Mandatfordelingen gir 86 mandater til partiene som står vil venstre og kunne dannet et parlamentarisk grunnlag for en regjering ledet av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ap får 45, mens Rødt og SV får 20 til sammen, som er like mange som Senterpartiet får. I tillegg får MDG ett mandat som i dag.

For de øvrige partiene er oppslutningen slik: KrF 3,7 (-1,1), Sp 10,9 (-0,1), SV 6,8 (+0,2), Venstre 3,7 (-0,6), Rødt 4 (-) og MDG 2,9 (+0,6).

Målingen er basert på 933 intervjuer fra 24. til 30. april. Feilmarginen på målingen er ikke oppgitt.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media