Rødt, SV og MDG fosser fram i Oslo

Fullstendig krise for Frp, som faller under fem prosent på siste måling.

FOSSER FRAM: Raymond Johansens byråd ligger an til å gjøre brakvalg i høstens kommunevalg. Foto: Sturlasson / Oslo kommune
FOSSER FRAM: Raymond Johansens byråd ligger an til å gjøre brakvalg i høstens kommunevalg. Foto: Sturlasson / Oslo kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dermed redder de tre partiene flertallet for det rødgrønne byrådet, selv om Arbeiderpartiet sliter med oppslutningen og faller 7,8 prosentpoeng til 24,2 prosent.

- Det er ganske oppsiktsvekkende at venstresiden er så sterk i hovedstaden. Men vi har sett flere steder at venstresiden har styrket seg, sier Thore Gard Olaussen i Respons Analyse om den ferske målingen de har utført for VG.

Høyre beholder omtrent samme oppslutning som ved forrige valg, men Frp mister velgere. Bakgrunnstallene viser at de går til Høyre.

Høyre er klart størst med 31,4 prosent (-0,4). Frp faller 1,2 prosentpoeng til 4,8 prosent.

- For de fleste større partiene går det velgere begge veier. Det som avgjør er jo om de får flere velgere tilbake enn de mister. Når det gjelder Oslo Ap og Oslo Høyre, er det omtrent lik utveksling av velgere, og ingen tjener på det. Så det store velgertapet for Ap, er til venstresiden.

Partienes oppslutning fordeler seg slik. Endringer fra kommunevalget i 2015 i parentes:

Rødt 9,2 prosent (+4,2), SV 9,6 prosent (+4,2), MDG 9,8 (+1,7), Ap 24,2 (-7,8), Sp 1,9 (+,1,3) Venstre 5,8 (-1,1), KrF 1,8 (-0,6), Høyre 31,4 (-0,4) og Frp 4,8 (-1,2).

Målingen er utført av Respons Analyse for VG mellom 7. og 12. mars. 600 personer er intervjuet om hva de ville stemt på kommunevalget. Feilmarginen på målingen er mellom 2,5 og 4 prosent og størst for de største partiene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer