- Tilfeldigheter avslørte at Espira er First House-kunde

Rødt vil forby skjult PR-hjelp til private barnehager

Bjørnar Moxnes varsler lovforslag fra Rødt som betyr full åpenhet når private tilbydere av velferdstjenester kjøper PR-tjenester.

UKULTUR: - Denne ukulturen må vi til livs, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om hvorfor partiet vil kreve full åpenhet når tilbydere av private velferdstjenester kjøper PR-hjelp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UKULTUR: - Denne ukulturen må vi til livs, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om hvorfor partiet vil kreve full åpenhet når tilbydere av private velferdstjenester kjøper PR-hjelp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Nylig kunne Dagbladet fortelle at en av landets største barnehagekjeder, Espira Gruppen, har kjøpt råd og tjenester hos PR-byrået First House.

- Vi har fått avdekket at velferdsprofitørene bruker skattepengene våre til å kjøpe skjult lobbymakt for å påvirke bruken av skattepengene våre, sier Bjørnar Moxnes.

Det er uholdbart, mener Rødt-lederen:

- Her må vi få åpenhet og innsyn, og vi må få vite hvordan disse store kommersielle selskapene innen barnehager, eldreomsorg og barnevern opererer for å påvirke norske myndigheter, sier han.

Vikar viste liste

Kundeforholdet ble belyst da First House-rådgiver Jorid J. Nordmelan møtte som vararepresentant på Stortinget for den profilerte Ap-politikeren Ingvild Kjerkol.

For å komme eventuell kritikk og spørsmål om bindinger i forkjøpet, valgte Nordmelan i samråd med First House på legge fram kundelista.

- Det er altså en ved en ren tilfeldighet at vi har fått avdekket at Espira bruker First House. Sånn kan vi ikke ha det, sier Moxnes.

Barnehagelov

Rødt-lederen mener det er åpenbart at First House har hjulpet Espira til å påvirke politiske prosesser:

- Denne våren har regjeringen lagt fram forslag til ny barnehagelov, og regjeringen er blitt presset til å stramme inn på den eventyrlige profitten innen kommersiell barnehagesektor. Han svenske milliardæren vil jo ha kloa i mest mulig av skattepengene våre og hindre at folkestyret begrenser profitten, sier Moxnes med henvisning til konsernsjef Marcus Strömberg i det svenske, børsnoterte milliardkonsernet AcadeMedia som eier Espira-kjeden.

- Så nå bruker de First House i det skjulte for å påvirke myndighetene. Denne ukulturen må vi til livs, lyder det fra Moxnes.

- På hjemmesiden

Administrerende direktør Per Høiby i First House tilbakeviser at selskapet jobber i det skjulte for Espira.

- Det har vært allment kjent at First House jobber for Espira siden 2010. I tillegg har Espira vært blant de kunder som har stått på hjemmesiden vår i alle fall siden 2013, sier Høiby.

- Derfor er påstanden fra Moxnes om at vi i det skjulte har hjulpet Espira til å påvirke politiske prosesser helt feil, uttaler Høiby.

- Bistand ved behov

Dagbladet har forelagt Espira Gruppen uttalelsene fra Moxnes. Vi har også spurt om hvilke tjenester Espira har kjøpt fra First House og til hvilken pris.

Det svarer kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen ikke på. Han skriver derimot følgende i en e-post, som han ber om blir referert i sin helhet:

«Vår kommunikasjonsavdeling består av en person – så det er naturlig at vi henter inn ekstern bistand ved behov. Dette har vi vært åpne om hele veien. Vi ønsker å bruke pengene på det som er viktigst – barnehagene våre – derfor kjøper vi tjenester etter behov i perioder. Hva vi bruker av tjenester varierer, men Espira kjøper både reklame-, PR- og advokattjenester når vi har behov for dette. På den måten kan vi benytte mest mulig penger på å drifte våre barnehager. Det er kjerneoppgaven.»

Videre skriver Schei Hansen:

«Espiras inntekter fra kommunale tilskudd og foreldrebetaling brukes til barnehagedrift i Norge, og vi er stolte over den store satsingen som vi har på videreutvikling av kvalitet og pedagogisk innhold i hele kjeden. Private barnehager sin store utfordring er at det er store forskjeller i tilskuddssatsene mellom kommunene og at mange barnehager går med underskudd. »

- Tåkelegging

Mathilde Tybring-Gjedde sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget for Høyre. Hun hevder at Moxnes egentlig har en annen agenda enn å kjempe for åpenhet:

VIL FORBY: - Sannheten er at Moxnes vil forby private barnehager, sier Høyres Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
VIL FORBY: - Sannheten er at Moxnes vil forby private barnehager, sier Høyres Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er et forsøk fra Moxnes på å tåkelegge at mange private aktører driver gode barnehager som foreldrene er fornøyde med. Sannheten er at Moxnes ikke bare vil bestemme hvordan de skal drive, men også forby dem fullstendig, sier hun.

- Dersom Moxnes var genuint opptatt av åpenhet, burde han vært like bekymret for at veldig mange kommuner ikke fører tilsyn med kvaliteten i sine barnehager. Det er kvaliteten som er viktigst for Høyre. De private barnehagene får ikke en krone mer enn de kommunale barnehagene, samtidig som vi nå stiller krav til antall ansatte, antall pedagoger og åpenhet om kvalitet og økonomi, framholder Tybring-Gjedde.

Høyre-politikeren mener Moxnes har grunn til å feie for egen dør:

- Mens Rødt har hatt makt i Oslo har de satt ny rekord i forbruk av konsulentselskaper og ansatt haugevis av nye kommunikasjonsrådgivere. Espira har en kommunikasjonsrådgiver. Oslo kommune har 152, sier hun.

- En uting

Moxnes legger på sin side ikke skjul på hva som er det langsiktige målet:

- Velferdsprofitører er i seg selv en uting, men det får vi ikke gjort noe med umiddelbart. Vårt mål er å få bort velferdsprofitørene. I neste periode får vi til det. Men inntil videre må vi få et minimum av ryddighet rundt hva som foregår, sier han.

Forslaget vil bli fremmet når Stortinget behandler regjeringens forslag til ny barnehagelov.