Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen:

Rødt: Vil kutte stortingslønna for å dekke byggesprekk

Rødt foreslår å kutte Stortingspolitikernes lønn fra 920 000 til 740 000 kroner. For Stortingspresidenten vil de ha et enda større kutt.

VIL HA KUTT I LØNN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det vil være bra for tilliten til politikerne om de sparer inn noen av overskridelsene fra Stortingets byggeprosjekt ved å kutte sin egen ønn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL HA KUTT I LØNN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det vil være bra for tilliten til politikerne om de sparer inn noen av overskridelsene fra Stortingets byggeprosjekt ved å kutte sin egen ønn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag i forrige uke ble det kjent at Stortingets skandaliserte byggeprosjekt går over budsjett med nye 500 millioner kroner.

Totalt er prislappen på byggeprosjektet nå på 2,4 milliarder kroner, 1,2 milliarder kroner dyrere enn det skulle.

Dette har fått Rødt til å hente fram forslaget fra sitt alternative statsbudsjett om å kutte lønna til politikerne på Stortinget.

- De etablerte partiene ber andre om å stramme inn livreima. Resten av offentlig sektor må gjennom ostehøvelkutt, men stortingsrepresentantenes lønn går av en eller annen grunn helt fri fra dette. Når Stortingets presidentskap har pådratt oss enda en overskridelse bør vi også selv bidra til å dekke inn den sprekken, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

DYRT: Prisen på byggeprosjektet er nå 2,3 milliarder kroner, opp med 500 millioner siden 21. desember i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DYRT: Prisen på byggeprosjektet er nå 2,3 milliarder kroner, opp med 500 millioner siden 21. desember i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Tjener 920 000 kroner

Rødt-lederen som ble valgt inn på Stortinget i høst, mener stortingslønna på 920 000 kroner i året er mer enn romslig nok til at de tåler et kutt.

- Det er dobbelte av det folk flest tjener. Vi har foreslått å kutte lønna til stortingspolitikerne til 8 G, 740 000 kroner. Det vil gi en innsparing på 30 millioner kroner i året.

- Innen 16 år vil du ha spart inn hele summen, sier han og viser til den siste sprekken i byggeprosjektet på 500 millioner.

Ekstra-kutt for Stortingspresidenten

I tillegg forslår Rødt å kutte i lønna til stortingspresidenten. Olemic Thommessen, som innehar vervet, tjener 1,6 millioner kroner, mest av alle på Stortinget og like mye som statsminister Erna Solberg.

Rødt mener lønna kan settes til 920 000, som er dagens lønn for en stortingspolitiker.

- Jeg tror de fleste ville vært fornøyd med en lønn på over 900 000 kroner i året. Han har et stort ansvar, mye jobb og skal tjene godt. Men ikke 1,6 millioner kroner, det er meningsløst, sier Moxnes, som mener dette vil være viktig for tilliten til politikerne.

- Denne saken styrker ikke akkurat tilliten til de som styrer. Meldingen jeg har hørt mest om dette er at det får jo ikke konsekvenser for de folka der. De kan bare holde på, fordi politikerne beskytter hverandre. Slik kan vi ikke ha det. De som er øverste ansvarlige bør ta konsekvensen av det, og resten bør spytte i, sier han.

- Amatørskap

Stortingets direktør Ida Børresen har gått fra jobben sin på grunn av byggeskandalen og Stortinget har saksøkt selskapet Multiconsult. Men Rødt er krystallklar på at presidentskapet har det øverste ansvaret .

- Det er først og fremst deres ansvar. Dette er de som har styrt byggeprosjektet. Presidenten har ikke bare gått på én smell, selv etter at Riksrevisjonen har gransket saken klarte de ikke å få kontroll. Det tror jeg ingen der ute skjønner at kan gå an. Presidentskapet framstår som det glade amatørskapet med Thommessen i spissen, mener han.

- Uenig

Leder av Finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (Høyre) har åpnet for at Stortinget kan måtte være med på å dekke inn deler av budsjettoverskridelsen.

​Å kutte stortingsløningene avviser han derimot tvert

- Det er en grunn til at Stortinget har satt ned en egen lønnskommisjon som skal fastsette stortingsrepresentantenes lønn istedenfor at de selv skal gjøre det. Jeg forstår det symbolske i forslaget, men det vil uansett ikke dekke de besparelsene vi trenger. Vi må se på om vi kan kutte i noe av det som ikke er Stortingets primæroppgaver, sier Asheim.

Istedenfor å kutte i representantenes lønn vil Asheim heller utsette planlagte oppussingsprosjekter. Han mener det også er mulig for Stortinget å dekke noe av budsjettsprekken over tid.

Moxnes mener derimot at Asheim med sitt utspill prøver å løpe fra Høyres ansvar for skandalen .

- Han prøver å flytte fokuset over på ulike innsparinger i byggeprosjektet, for å få fokuset vekk fra at det er Høyre som har innsatt Thommessen i første omgang, og fått ham gjeninnsatt.

Det avviser Asheim.

-Dette handler ikke om å flytte fokus vekk, men å løse en sak for skattebetalerne. Det er det som er vårt fokus nå, sier Asheim.

Han understreker at det hele presidentskapet i fellesskap, ikke bare stortingspresident Olemic Thommessen, som har ansvar for byggesaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!