RØDT ER IKKE DØDT: Rødtoppen Emily Reay nekter å bøye seg for skolen, som krever at hun toner ned manken. Foto: Privat
RØDT ER IKKE DØDT: Rødtoppen Emily Reay nekter å bøye seg for skolen, som krever at hun toner ned manken. Foto: PrivatVis mer

Rødtopp bedt om å endre på håret av skolen

Emily (17) nekter å farge det annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det begynner å bli noen hundre år siden Middelalderen tok slutt og man fant ut at det ikke var så hyggelig å kaste rødhårede på bålet.

Man kan nok ikke sammenligne skjebnene til de overnevnte med den naturlige rødtoppen Emily Reays siste hjertesukk, men den 17 år gamle britiske jenta raser nå over at skolen hun går på blander seg inn i hvilken rødfarge håret hennes har, skriver The Telegraph.

Hun har de siste tre årene farget håret sitt en smule lysere enn sin naturlige «auburn red»-hårfarge, men fikk ifølge den britiske avisa beskjed om å «tone ned» manken da hun kom tilbake på skolen i Carlisle i Nordvest-England etter påske.

Alternativet var utvisning fra skolen, der hun nå er avgangselev, hevder hun. Reay, som også er musiker, nekter imidlertid å farge håret.

- Alle kjenner meg som «the young ginger singer». For meg handler det om selvtillit. Hvis jeg må farge håret mitt brunt, kommer jeg til å miste denne selvtillitten, sier hun.

Foreldrene hennes, Julie og Andy Reay, støtter ifølge The Telegraph dattera i valget om å ikke farge håret. 

- De fikk henne til å gråte. De skjønner ikke hva håret betyr for henne. Skolereglementet sier at det ikke er lov med unaturlige hårfarger, sånn som blå eller grønn. Når ble rødbrunt hår unaturlig, spør mora til avisa, og legger til:

- Det er som å leve i Viktoriatida. I mitt hode skal undervisningen komme i første rekke.

Trinity School har kommet med en pressemelding der de forklarer at Reay ikke har blitt kastet ut av skolen, til tross for at Reay selv hevder så. De bekrefter imidlertid at de har bedt henne endre på håret.

I fjor var vi blant den øverste 12 prosenten av landets skoler. Det oppnådde vi på grunn av høye krav til elevene våre. Retningslinjene for hår, som er presisert både på hjemmesida, for elever og for foreldre, slår ned på hår som er farget i unaturlige farger. I dette tilfellet er de to forskjellige fargetonene, med fargede tupper, i strid med reglene. Reglene våre er da å be elevene om å tone det litt ned eller å feste håret slik at de unaturlige fargene ikke er synlige - noe som vi ble enige om i dette tilfellet, står det i pressemeldinga.

Reay nekter imidlertid overfor The Telegraph at hun fikk innvilget ønsket om å sette opp håret.