Rødvin til 8000 ga fire års fengsel

Og det er det billigste punktet i dommene mot Danmarks mest profilerte ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Velgerne jublet for den tidligere skatteministeren som ble superordfører og sendte pensjonistene på gratis ferie til Syden. Forstadskommunen til København fikk en gigantisk fotballstadion med landskamper, og sponsorpengene drysset over de lokale håndball- og fotballheltene.

Først kom regningene og i dag kom dommen: Peter Brixtofte (57), Danmark mest profilerte ordfører i årene rundt tusenårskiftet, ble dømt til fire års fengsel. Rødvin til 8.000 kroner pr. flaske ble dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Farum var det store kommuneprosjektet i Danmark i 1990-årene. Tidligere Folketing-medlem og skatteminister for Venstre, Peter Brixtofte, skulle vise hvordan en kommune skal styres. Og historien bak suksessen Farum kommune var for god til å være sann.

I fjor sommer  ble eks-ordføreren dømt til to års fengsel for å tillate triksing med sponsoravtaler. Denne dommen ble stadfestet av høyere rett i februar i år. Kreativ bokføring var den mildeste karakteristikken av hvorfor store selskaper plutselig ble gavmilde overfor idretten i Farum.

I Hillerød Kriminalret i dag ble Brixtofte dømt til to års ubetinget fengsel i tillegg for grovt vanskjøtsel av Farums økonomi og flere tilfeller av embetsmisbruk.

Den tidligere ordføreren var ikke selv tilstede i retten, men hans advokat anket dommen på sparket. Også sponsordommen er anket, men det er ennå ikke avgjort om saken får ny behandling i Høyesterett.

Selg ut - lei inn

Kongstanken til ordføreren fra regjeringspartiet Venstre var å selge kommunal eiendom og leie lokaler isteden. De første årene rant kommunekassa over av penger, men etter hvert ble det tomt i kassa og mer enn det når leieregningene og ordførerens egen representasjon skulle betales.

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix. Vis mer

Retten er enig med tiltalen: rødvin til 8.000 kroner er misbruk av skattebetalernes penger.

Tiltalen inneholdt en rekke punkter om borgermester Brixtoftes ekstravagante vaner rundt bordet - blant annet en alkoholregning på nærmere 60.000 kroner til et sluttet arbeidsmøte som varte i seks timer.

Han var også tiltalt for å ta tatt opp lån for 450 millioner kroner uten byrådets vitende og velsignelse, men ble ikke felt for hele dette tiltalepunktet. Aktor hadde lagt ned påstand om tre års fengsel - kriminalretten sa det fikk holde med to år. Også tidligere rådmann Leif Frimand var tiltalt for vanskjøtsel og embedsmisbruk, men han slapp med ett års betinget straff.

Brixtofte har foreløpig ikke kommentert dommen, men han begjærte seg blankt frifunnet da saken var til behandling i retten.

I sponsorsaken var han tiltalt for å ha gitt entreprenørselskapet Skanska til å overfakturere kommunen for jobber mot at de sponset Ajax-Forum Håndboldklub med 10 millioner kroner.

- Slå til i festlig humør

Ordføreren inviterte med en av sjefene i det store entreprenørselskapet på en fuktig tur til Barcelona. I retten innrømmet Brixtofte at han utnyttet direktørens store ego til å skaffe ny hovedsponsor for Farums idrettshelter.

- Han var i lidt for festlig humør i Barcelona, og da skal man slå til, forklarte den tidligere statsråden med ansvar for kongeriket Danmarks skatteinntekter.

Som ordfører i Farum, mente retten at han også måtte svare for utgifter til inntekts ervervelse. Og retten trodde på tiltalens påstand om at det var kommunen selv som betalte de gavmilde sponsorpengene med for høye utbetalinger til Skanska i den andre enden.

Studieturer fra kommune-Norge

Kommunepolitikere fra store deler av Europa - inklusiv Norge - var på studieturer til borgermester Brixtofte og co. i de glade 90-årene for å lære om praktkommunen.

Så begynte avisa B.T. å titte inn på bakrommet. Og foreløpig siste stasjon på toget tilbake var Hillerød Kriminalret.

ALT FOR FARUM: Men DET ble for mye, mener dansk rett. I dag ble tidligere ordfører Peter Brixtofte dømt til to års ubetinget fengsel i tillegg til de to årene han tidligere er i dømt. Dommene er anket. Her er Brixtofte i embets medfør før han gikk av i 2002.