SVARER IKKE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke kommentere Telenor-bråket selv om staten er største aksjonær i selskapet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SVARER IKKE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke kommentere Telenor-bråket selv om staten er største aksjonær i selskapet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Bråket i Telenor:

Røe Isaksen taus om Telenor-bråket

Næringsministeren svarer ikke på spørsmål om Berit Svendsens avgang i Telenor selv om staten er største aksjonær i selskapet.

Dagbladet har i dag stilt Røe Isaksen en rekke spørsmål i forbindelse med den omstridte avgangen til Berit Svendsen.

Næringsministeren har fått spørsmål om hvordan staten, som største aksjonær i Telenor, følger opp utviklingen i selskapet og hvordan næringsministeren har fulgt opp bråket som har vært den siste tida.

Dagbladet har også stilt næringsministeren spørsmål om hva han tenker om at 16 topper i Telenor, blant dem Berit Svendsen, har sluttet etter at Sigve Brekke ble Telenor-sjef.

Røe Isaksen har også fått spørsmål om hva næringsministeren vet om bakgrunnen for Svendsens avgang og om det var Svendsens eget valg å gå av.

Svarer ikke

Ifølge Røe Isaksen må spørsmål vedrørende endringer i Telenors ledelse rettes til Telenor.

«Som Stortinget har fastlagt er det styret som har ansvaret for forvaltningen av selskapet. Det gjelder også interne forhold som ledelsen av selskapet og arbeidet med lederutvikling. Spørsmål om endringene i konsernledelsen bør derfor rettes til Telenor».

I motsetning til sin forgjenger, Monica Mæland (H), stiller Isaksen seg på sidelinjen når det gjelder ansettelsesprosesser i Telenors konsernledelse.

At næringsministeren holder seg utenfor var nemlig ikke tilfellet da Telenor skulle ansette ny konsernsjef i 2015.

VG avslørte da at tre av kvinnene med mest erfaring fra ledelsen i Telenor aldri ble kontaktet om konsernsjefstillingen. Sigve Brekke ble utnevnt til ny konsernsjef.

Krevde svar fra Telenor

I desember 2015 gikk Mæland ut i VG og krevde svar fra styret i Telenor i forbindelse med ansettelsen av Brekke. Mæland kritiserte ansettelsesprosessen og uttalte at det var svært alvorlig at hun hadde fått feil informasjon.

- Hvis det stemmer at ingen kvinner har vært med i hele prosessen, så er det ikke i tråd med den informasjonen jeg har fått underveis fra Telenors styre, sa Mæland til avisa.

Mæland uttalte også at «Det er naturlig å følge opp aktuelle saker med styret».

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) har også, i motsetning til Røe Isaksen, gått hardt ut mot Telenor-ledelsen etter at det i dag ble kjent at Berit Svendsen går av som administrerende direktør i selskapet.

- Det er uholdbart at et av Norges desidert største selskaper, som har alle forutsetninger for å rekruttere de beste kvinner til toppen i konsernledelsen ikke greier å ha en bedre kjønnsbalanse enn det de ser ut til å ha, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

Omstridt avgang

NRK har tidligere meldt at Telenor-sjef Sigve Brekke har forsøkt å bytte ut Berit Svendsen som sjef for Telenor Skandinavia. Flere kilder har også bekreftet til NRK at Svendsen kjempet for å beholde posisjonen sin i Telenor før hun gikk av.

Berit Svendsen har jobbet for Telenor i nesten 30 år. I dag gikk hun av som administrerende direktør for Telenor Norge, og klokka 11.00 inviterte konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted til en pressekonferanse om utskiftningene i selskapet.

- Det er helt feil at jeg har hatt et ønske om å skvise ut Berit Svendsen, snarere tvert imot, sa Brekke under pressekonferansen.

TELENOR: Styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke svarer på spørsmål om endringer i Telenors konsernledelse. Video: NTB Scanpix Vis mer