MÅ SNU: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har hele tiden sagt at kompetansekravene til lærerne ikke skal føre til at lærere ble fjernet fra undervisningen. Der tok han feil ifølge Utdanningsdirektoratet, og nå må han gjøre endringer. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
MÅ SNU: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har hele tiden sagt at kompetansekravene til lærerne ikke skal føre til at lærere ble fjernet fra undervisningen. Der tok han feil ifølge Utdanningsdirektoratet, og nå må han gjøre endringer. Foto: Siv Johanne Seglem /DagbladetVis mer

Røe Isaksen tvinges til å snu: Må gjøre endringer for lærerne

Et flertall på Stortinget vil endre regelverket for kompetansekrav for lærere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi vil stoppe avskilting av lærere, og det er jeg sikker på at vi kommer til å få flertall for i Stortinget, sier Trond Giske til Dagbladet.

Og det kan han se ut til å få rett i. Også utdanningspolitisk talsperson i Venstre, Iselin Nybø, ønsker å endre regelverket.

- Venstre vil gjøre endringer i regelverket for å sikre at lærere ikke blir tvunget til å slutte på grunn av utdanningskrav før de har fått muligheten til etterutdanning, og vi vil få på plass en reell overgangsperiode slik intensjonen var, sier Nybø til Dagbladet.

Direktoratet uenig Bakgrunnen for de klare utspillene er en regelendring som ble innført sommeren 2015. Da ble det vedtatt at alle fast ansatte lærere, uansett utdanningstidspunkt må ha minst 30 studiepoeng på barneskolen og 60 studiepoeng på ungdomsskolen for å undervise i basisfag.

Dette var et bredt flertall på Stortinget enig i, men da regelendringen skulle iverksettes, så oppsto et problem. Overgangsperioden på ti år som skulle gi lærere som ikke oppfylte kompetansekravene mulighet til etterutdanning, uten at de skulle bli fjernet fra undervisningen, fungerer ikke.

Utdanningsdirektoratet skriver følgende til NRK:

«Har rektor to lærere, begge tilsette, der A oppfyller kravene og B ikke gjør det, må rektor gi faget til lærer A».

Det er noe helt annet enn det kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hevdet overfor Politisk kvarter så seint som tirsdag:

- Av praktiske årsaker kan vi ikke tilby alle lærere etterutdanning i løpet av ett år. Derfor får skolene mulighet til å gi dispensasjon fra kravet. Hvis en lærer har undervist i matte i 20 år, men realistisk sett ikke kan ta etterutdanning før om tre år, så skal ikke læreren fjernes fra undervisningen nå. Det har vært klart lagt opp hele tiden, sa kunnskapsministeren da.

Nytt rundskriv Men «klart lagt opp» har det tydeligvis ikke vært, og når Ap og Venstre nå sier de vil endre reglene, så blir det flertall for en endring i en eller annen form.

Både KrF og SV har nemlig tidligere innrømmet at de to partiene skulle ha støttet Sp sitt nei til lovendringen, men stemte feil. Dermed er et flertall med både Ap, Venstre, KrF, SV og Sp enige om at det må gjøres endringer. Selv om dette ikke nødvendigvis betyr at Ap vil få flertall for sitt forslag om å innføre realkompetansevurdering for alle lærere som ikke oppfyller de nye kravene, eller at Sp, KrF og SV får flertall for å reversere hele loven, så kan de enes om et tredje alternativ som legges fram.

Også Røe Isaksen ser ut til å ha forstått at han vil måtte gjøre endringer. Konfrontert av NRK med Utdanningsdirektoratets svar, sier han følgende:

- Vi ser at det i et rundskriv til forskriften kan ha oppstått litt uklarhet om hvordan dette skal forstås. Vi kommer veldig raskt til å sende ut et nytt rundskriv.

- Statsråden har tapt Men Trond Giske vil ikke la Røe Isaksen slippe så lett unna.

- Statsråden prøver å berge seg med et rundskriv, og med det rydde opp sitt eget rot, men den saken har han allerede tapt fordi stortingsflertallet er mot ham. Fram til nå har Røe-Isaksen forsvart reglene, og hadde ikke vi tatt opp dette, så ville det ikke blitt en sak, sier Giske.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til Dagbladet at han ønsker en dialog med Ap og Venstre i denne saken.

- Både Arbeiderpartiet og Venstre har støttet oss i at det skal innføres kompetansekrav.Samtidig vil jeg understreke at ingen lærere skal avskiltes. Vi har innført kompetansekrav fordi vi vil at alle elever skal møte en lærer som har fordypning i faget sitt, men skolene må selvfølgelig få tid til å gi lærerne det faglige påfyllet de trenger. Derfor skal det være en overgangsperiode på ti år, hvor skolene kan bruke en unntaksbestemmelse, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

- Hvorfor sa du så seint som tirsdag at ordningen var uproblematisk og «klart lagt opp», når du nå sier at det er uklarheter?

- Jeg har hele tiden sagt at dette er en bred unntaksbestemmelse som gir stort rom for skjønn. Så har det vært en uklarhet rundt hvordan reglene for dispensasjon skal forstås. Det gjøres nå helt klart, svarer Røe Isaksen.

Saksordfører Anne Tingelstad Wøien (Sp) beskriver hele prosessen som rotete.

- Vi foreslår å reversere hele loven. Vi avventer et konkret forslag på endringene Giske og Nybø skisserer, og vil ta stilling til det da. Vi syns hele prosessen har vært rotete, her burde man sett hva man gjorde i juni.