KOSTBART: Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole tror dommen vil koste flere banker og finansinstitusjoner dyrt.  Foto: Bjørn Erik Larsen/ NTB SCANPIX.
KOSTBART: Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole tror dommen vil koste flere banker og finansinstitusjoner dyrt. Foto: Bjørn Erik Larsen/ NTB SCANPIX.Vis mer

Røeggen-dommen kan bli dyr for DNB

Finansprofessor mener dommen vil bli kostbar for DNB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er uheldig for DNB og vil kunne bli dyrt, sier professor i finans ved Norges Handelshøyskole (NHH), Thore Johnsen til Dagbladet.

Høyesterettsdommen, som falt fredag, får prinsipiell betydning for rundt 2.000 lignende saker som står på vent i Finansklagenemda og rettsapparatet. I sju år har den tidligere telegrafisten og småspareren Ivar Petter Røeggen kjempet med støtte fra Forbrukerrådet for å få tilbakebetalt penger han tapte på å kjøpe såkalte garanterte spareprodukter gjennom sin lokale bankfilial i Kristiansund i 2000.

Betydelige konsekvenser - Det er vanskelig å si noe om det endelige omfanget av saken. Det ligger en rekke saker i bankklagenemnda som nå vil komme opp. Dette kan få betydelige konsekvenser for DNB og andre banker og finansinstitusjoner som var store aktører i det samme markedet og solgte disse produktene, sier Johnsen.

Han synes dommen belyste flere sentrale spørsmål og vektla en del viktige ting.

Amatør og profesjonell - Jeg skal se litt grundigere på Høyesteretts begrunnelse, men den fastslår at kundene er amatører og at banken er den profesjonelle part. Dommen slår også fast at banken gjorde flere feil, og at de ga mangelfull informasjon om risiko. Produktet ble fremstilt som noe annet enn det det var, sier Thore Johnsen til Dagbladet.

- Det ble fremstilt som et sikkert spareprodukt, men var i realiteten et høyrisiko spekulasjonsprodukt med store kostnader.

Han vil ikke begi seg inn på å anslå hvor mye dette vil koste bankene og meglerhusene, men antyder at det blir dyrt og at det er uheldig for banken.

Negativ oppmerksomhet
- Det er en type negativ oppmerksomhet som DNB garantert ikke ønsker i den situasjonen de befinner seg i om dagen. De har nettopp fått korreks fra profilerte politikere for å ha satt renta unødvendig mye opp og så får de denne dommen, sier Thore Johnsen til Dagbladet.

Nektet å betale Høyesterett legger seg med dette på samme nivå som Bankklagenemnda (i dag Finansklagenemnda).

Flertallet i nemnda gikk i 2009 inn for at banken måtte betale Røeggen erstatning.

Da DnB NOR nektet å betale erstatning, gikk Røeggen til sak mot banken, med støtte fra Forbrukerrådet. Oslo tingrett dømte i juni 2010 DnB NOR til å betale 230.000 kroner pluss renter til kunden.

Banken anket, og andre rettsrunde startet i august 2011 i Borgarting lagmannsrett. Røeggen tapte, men anket til Høyesterett.

154.000 kunder har investert totalt 50 milliarder kroner i liknende spareprodukter. Finansdepartementet har bestemt at det skal bli vanskeligere å tilby slike produkter til privatpersoner.

Mulige konsekvenser Dagens dom vil trolig få konsekvenser for småsparere landet rundt. I følge DN.no er det disse fire selskapene som har flest klager fra sparere som mener seg lurt, og som Høyesteretts dom i Røeggen-saken kan få konsekvenser for.

DNB: 1.187 klager
Acta Kapitalforvaltning: 167 klager
Sparebanken Vest: 120 klager
SEB Privatbanken: 97 klager

Totalt skal 39 banker og finansforetak være innklaget til Finansklagenemda.