Roen senker seg over Aserbajdsjan

Opprørspolitiet står i beredskap og regjeringen vurderer å tiltale opposisjonsledere etter sammenstøtene som fulgte i kjølvannet av valget i Aserbajdsjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men roen senket seg fredag over hovedstaden Baku etter de brutale sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker dagen før.

Norges ambassadør i Baku Steinar Gil bekrefter at situasjonen var tilnærmet normal fredag, men at den fremste opposisjonslederen Isa Gambar åpenbart holdes i en form for husarrest.

- Det er rolig i byen, men et større nærvær av politi enn det som er vanlig, sier Gil til NTB.

Minst én person ble drept da flere tusen demonstranter røk i tottene på politiet i Baku torsdag etter at det ble kunngjort at Ilham Alijev hadde vunnet en overlegen seier i presidentvalget i landet.

Alijev overtar dermed embetet til sin 80 år gamle far, som ikke kunne stille som kandidat ved onsdagens valg på grunn av sviktende helse.

41 år gamle Ilham Alijev vant valget i den oljerike tidligere sovjetrepublikken i første omgang med 79,55 prosent av stemmene.

Valgobservatørene fra Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) kritiserte torsdag valget for å være preget av omfattende uregelmessigheter og ikke oppfylle internasjonale standarder.

Denne kritikken ble framført på et møte med Aserbajdsjans utenriksminister der Norges ambassadør også var til stede.

NTB