SKUFFET: Knut Arild Hareide innrømmer at han er skuffet etter veivalgnederlaget. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kunne blitt 94-95

Rogaland-finta og halsbetennelsen til Anders vippet flertallet fra rødt til blått

Små marginer gjorde at det ikke ble regjeringsbytte i kveld.

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): KrFs landsmøte stemte i kveld for å gå inn i regjering med Erna Solberg. Dette ble valgt framfor alternativet som partileder Knut Arild Hareide hadde anbefalt, regjering med Arbeiderpartiet og Sp.

Resultatet i voteringen var jevnt. De blå vant med 98 stemmer over 90 stemmer for rødt alternativ. To stemte blankt.

For å vinne krevdes det bare én stemmes overvekt.

Så jevnt løp var det, at det omstridte årsmøtevalget i Rogaland, samt en halsbetennelse vippet ble forskjellen på blått og rødt flertall – ny regjering eller KrF-lederens avgang.

Som eneste fylkesårsmøte valgte årsmøtet i Rogaland å se bort fra partilederens råd om å sende en delegasjon som speilet de ulike meningene på årsmøtet.

Dersom Rogaland KrF hadde sendt en representativ delegasjon til landsmøtet, ville utfallet blitt 94 mot 94 og alt kunne vært annerledes. Isteden valgte Rogaland å sende 15 blå og bare en rød delegat til landsmøtet til tross for at 30 prosent av delegatene på møtet stemte rødt.

Kunne vært rødt flertall

I Vestfold fikk Anders Tyvands halsbetennelse den konsekvensen at fylkespartiet sendte fire blå og tre røde delegater i stedet for fire røde og tre blå.

Rogaland-finta og halsbetennelsen til Anders vippet flertallet fra rødt til blått

Hadde han ikke blitt syk, ville det gitt et ekstra rødt mandat og dermed Rødt flertall på dagen landsmøte.

- Jeg har ikke tenkt å tenke på hva og hvis. I all hovedsak har det vært en veldig god prosess i KrF. Jeg har tenkt å gå videre, jeg har ikke tenkt å ha noen bitre tanker om hva som kunne ha vært annerledes. Jeg er stolt over partiet og landsmøtet, som viste en evne til å stå sammen, sier imidlertid Knut Arild Hareide.

I salen var det flere som gråt da resultatet ble lest opp i kveld. Det var også tilløp til jubel, men det ble resolutt stoppet av ordstyrerbordet som på forhånd hadde anmodet om at ingen skulle juble av hensyn til mindretallet.

KrF skal nå gå i forhandlinger med Solberg-regjeringen som nå kan bli en flertallsregjering for første gang.

Statsminister Erna Solberg skal kommentere KrF-vedtaket klokka 19.20.

Skuffet Støre

- Jeg er skuffet på vegne av landet. Det er en trist dag for landet. Dette betyr mer penger til skattekutt og mer Høyre-politikk. Men dette er valget som er tatt, det betyr at vi skal føre en konsekvent opposisjonspolitikk, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre, da han møtte pressen i Stortingets vandrehall etter at Knut Arild Hareides nederlag var et faktum.

- Hareide har vist stort mot, men KrF sitt landsmøte har talt demokratisk, og det må vi respektere, sier partilederen.