FØRSTE MØTE: I Glasgows hovedgate møtte Roger Andreassen (50) bestefar Kristian Myrbakks skotske barn David (45) og Margareth (60) for første gang. Likheten mellom Roger og hans fem år yngre onkel er slående.  Foto: Janne Helgesen
FØRSTE MØTE: I Glasgows hovedgate møtte Roger Andreassen (50) bestefar Kristian Myrbakks skotske barn David (45) og Margareth (60) for første gang. Likheten mellom Roger og hans fem år yngre onkel er slående. Foto: Janne HelgesenVis mer

Roger (50) fant familien i Glasgow

- Du vet, når man blir voksen, øker behovet for å forstå fortida di.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Besteforeldrene fant hverandre på lofotfiske og var bare 21 og 19 år da Rogers pappa ble født i 1935.

- Hun var hushjelp og fattig. Bestefar ønsket ikke kontakt med verken henne eller pappa. I vår familie er spørsmål om hvor det ble av bestefar alltid blitt møtt med taushet, forteller Roger Andreassen til Dagbladet.

Sårt kapittel Familiens versjon var alltid at Kristian Myrbakk ble borte på havet.

- Et sårt kapittel for bestemor, som en gang svarte kort at bestefar forlot henne mens hun var gravid. Pappa forbød meg å snakke om det. Han sa at dette kan dere finne ut av når jeg er gått bort. Han følte seg nok sveket, sier Roger.

Da faren døde i 2006, mente han det var på tide å forsøke å finne ut hva som skjedde.

Kongeskipet - Du vet, når man blir voksen, øker behovet for å forstå fortida di, sier siviløkonomen, som selv har tre barn og to barnebarn.

Bodøværingen begynte å nøste opp bestefar Kristian Myrbakks liv og fant ut at han dro i marinen i 1937 og var om bord på kongeskipet over til England i 1940 som 26-åring.

Han ble kjæreste med ti år yngre Mary i Glasgow, der de etablerte seg og fikk fem barn.

- Bestefar døde i januar 1970 og etterlot seg fem barn: Elaine (1945), Margareth (1952), William (1956), Andrew (1959) og David (1967), alle med etternavn Myrbakk. Mary gikk bort i 1982.

På sporet I forrige uke reiste Roger Andreassen over til Skottland sammen med kona Janne Helgesen.

- Offentlige registre viste seg umulig å komme inn i, som utlending. Jeg ble henvist til hovedbiblioteket i Glasgow, der en hjelpsom bibliotekar satte meg på sporet av bestefars barn.

Roger forteller at han slett ikke ante om onklene og tantene ønsket kontakt. Han hadde tidligere skrevet brev til to av dem, uten å få svar.

- Men det viste seg nå at adressene var feil, sier han. Bibliotekaren fant avisutklipp, som viste at Kristian Myrbakk var kremert og ikke hadde fått et gravsted.

Slipper DNA-test Bestefarens yngste sønn, David Myrbakk (45), var bosatt nord for Glasgow, i forstaden Alexandria.

- Jeg fikk hjelp av den skotske avisa Daily Records, som sjekket hvor David jobbet. Så tok jeg mot til meg og ringte. Dagen etter møttes de i hovedgata i Glasgow.

David (45) kom sammen med søsteren Margareth (60) og sønnen Taylor (7).

- Utrolig sterkt. Likheten var forbløffende. Jeg fleipet med at her var det ikke akkurat nødvendig med DNA-test for å slå fast at vi er i slekt, ler Roger.

Samme humor Han hadde trodd at bestefarens barn ville være skeptiske og avmålte.

- I stedet ble jeg fascinert av hvor åpent de tok imot nyheten om at faren deres hadde et barn og et barnebarn de ikke visste om. Vi fikk raskt tillit til hverandre og oppdaget at vi til og med hadde samme type humor, forteller Roger.

- Det varmet da Margareth sa: «Jeg føler jeg har kjent deg hele livet!».

1937: Kristian Myrbakk passfotografert i 1937 da han var 23 år. Foto: Privat
1937: Kristian Myrbakk passfotografert i 1937 da han var 23 år. Foto: Privat Vis mer