DØDE AV OVERDOSE HEROIN: Lege Roger Gundersen døde i september av en dødelig dose heroin. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
DØDE AV OVERDOSE HEROIN: Lege Roger Gundersen døde i september av en dødelig dose heroin. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

Roger Gundersens kone dømt for medvirkning til selvdrap

Fikk ett års fengsel, må sone i seks måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OSLO/HOLMESTRAND (Dagbladet): Avdøde lege Roger Gundersens kone ble i dag dømt til ett års fengsel  i Nordre Vestfold tingrett for å ha hjulpet ektemannen med å ta livet sitt.

Enken må sone seks måneder i fengsel, da halve dommen er betinget.

Gundersen døde 3. september, etter at enka - som er tidligere sykepleier - skal ha satt en dødelig dose heroin i mannens arm. 

Enken må ikke betale erstatning til Gundersens barn, og mister heller ikke arveretten etter legen.

Statsadvokat Petter Sødal la ned påstand om halvannet års fengsel, og må dermed sies å ha gått på et nederlag.

Skuffende og trist Retten mener det ikke er noen tvil om at lege Gundersen ønsket å dø.

Etter bevisførselen legges det til grunn at det var Roger Gundersen selv som hadde skaffet heroinen, blandet innholdet i sprøyten og ba tiltalte hjelpe seg med å sette sprøyten.

Roger Gundersens sønn, som selv er advokat, reagerer sterkt på dommen.

—  Jeg har ikke lest detaljene i dommen, men det er skuffende og trist at hun slipper så billig unna. Nå må vi sammen med advokaten vår vurdere om vi skal anke saken eller gå til sivilt søksmål, sier Andreas Gundersen Aven til tb.no.

Løy i retten Retten aksepterer ikke Gundersens forklaring om at hun skal ha handlet i nødverge. Faktisk mener retten at enka har løyet i sin forklaring.

- «Retten er overbevist om at hennes forklaring er tilpasset og situasjonen oppkonstruert», står det i kjennelsen.

Enka innrømmer å ha satt sprøyta, men har sagt i retten at hun gjorde det i selvforsvar, da hun skal ha følt seg drapstruet av ektemannen som skal ha ønsket at hun skulle dø med ham.

Hun fortalte i retten at hun hadde blitt forespeilet et dilemma. Enten kunne hun hjelpe ham, eller så ville han skyte dem begge.

- Han sa «enten så hjelper du meg nå, eller så vet jeg ikke hva jeg gjør». Jeg tenkte på ungene mine. Jeg var ikke et øyeblikk i tvil om at han var i stand til å skyte oss begge.

Uvanlig tiltale Det har vært svært få saker som denne oppe i retten tidligere.

I Salten herredsrett ble en 21 år gammel mann dømt til to års fengsel for å ha gitt youghurt og metadon til en venninne på samme alder som ønsket å ta livet sitt, og ba ham gjøre innkjøpene.

«Vårt tilfelle er ikke veldig ulikt. Tiltalte skaffet ikke stoffet, men hun satte kanylen i blodåren, vel vitende om hva som skulle skje, og hun aspirerte i tillegg sprøyten, da han trykket til og injiserte. Hun visste at hennes medvirkning var nødvendig fordi han ikke greide å sette sprøyter intravenøst på seg selv. Hun ble deretter hos ham uten å tilkalle hjelp før det var for sent», skriver retten.
  Barna forstår ikke Den avdøde legens barn tror riktignok at faren ikke ønsket å dø. I sin forklaringen forklarte sønnen at han var sammen med faren få timer før han døde.

- Den dagen før han døde var han hos meg i over en time på ettermiddagen. Det var ingenting ved hans oppførsel som tydet på at han var langt nede. Det eneste som var litt spesielt var at han hadde med en pose med cd-er og fire bilder. Men vi var begge veldig musikkinteresserte, han hadde også tidligere hatt med musikk og bilder, så jeg synes ikke dette var merkelig. Jeg får det ikke til å stemme at han skal ha bedt om å bli tatt livet av bare timer seinere, sier sønnen, Andreas Gundersen Aven i sin forklaring.

- Han etterlot seg ikke noe avskjedsbrev og tok heller ikke farvel med oss på noen annen måte. Hadde han planlagt å ta livet sitt, er vi overbevist om at han ville tatt farvel, sier også Aven til Dagbladet.

Fakta

• Roger Gundersen (62) døde 3. september i fjor etter en overdose heroin.

• Gundersens enke (55) ble først siktet for forsettelig drap og varetektsfengslet.

• Siktelsen ble i juni 2010 henlagt og enken ble i stedet tiltalt for medvirkning til selvdrap.

• Hun erkjenner å ha hjulpet ektemannen, men nekter straffeskyld.

• Rettssaken mot henne startet tirdag 9. november i Nordre Vestfold tingrett. Det var satt av tre dager til saken, og i dag falt dommen

• Enka ble dømt til ett års fengsel, hvorav seks måneder er betinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer