Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roger haiket med denne mannen: Visste ikke at det var Motorveimorderen

Minutter senere angrep William Bonin, som går under navnet Motorveimorderen.

HÅRSBREDD UNNA: Ti dager etter at Roger Sproston haiket med denne mannen, William Bonin, ble Bonin arrestert. Han ble senere dømt til døden for drap på 14 personer. Det kunne fort ha blitt 15. Foto: Wally Fong/AP
HÅRSBREDD UNNA: Ti dager etter at Roger Sproston haiket med denne mannen, William Bonin, ble Bonin arrestert. Han ble senere dømt til døden for drap på 14 personer. Det kunne fort ha blitt 15. Foto: Wally Fong/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en personlig erfaring av det gruoppvekkende slaget, oppfordrer britiske The Guardian deg til å kontakte dem.
Men det spørs om du greier å overgå Roger Sprostons historie om et nær-døden-møte med den såkalte Motorveimorderen - William Bonin.

- Såvidt jeg vet, er jeg det eneste overlevende offeret, forteller Sproston i The Guardian.
Og det var bare på håret.

Av et annet britisk nettsted, Daily Mail, beskrives Sproston som en eventyrer, som gjorde backpacker-reiser verden rundt til en livsstil.

Ante uråd
I 1980 hadde den da 28 år gamle Sproston fått seg jobb i Los Angeles. Han kjørte rundt og solgte iskrem fra en bil i Watts County, for et selskap som het mr. Jumbo.

Handelen gikk greit, til han en dag et stykke utenfor byen slapp opp for bananer til banansplitt. Da han hadde handlet inn bananer og var klar til å fortsette, var bilen forsvunnet.

Til alt hell - trodde Sproston - fikk han haik med en rød Ford Pinto. Han satte seg inn for å bli med innover til sentrum.

Det gikk ikke lenge før han ante at noe var galt.

Forbannelser Den korthårede sjåføren virket velstelt nok, og glattbarbert. Men noe annet fikk Roger Sproston til å stusse.

- De dårlige vibrasjonene denne mannen sendte ut satte meg nesten helt ut, forteller Sproston.

Mannen snakket ikke til passasjeren, men mumlet forbannelser om Palestina og Israel, som om han skulle ha vært alene i bilen. Da Sproston ba om å få slippe av, svingte mannen ut i veikanten  - og et øyeblikk så det ut til at alt ville gå bra.

Men uten å si et ord tok sjåføren fram en taustump, og slengte den om halsen på passasjeren. Roger Sproston kjente tauet stramme til om halsen.

- Jeg er død, tenkte Sproston.

Lyskespark Han ga seg likevel ikke, og greide å få noen fingre innenfor tauet. Med en desperat bevegelse fikk han rykket seg fri. Han vred seg rundt i setet og fikk inn et spark mot lysken til angriperen. Så greide han å velte seg ut.

Bilen kjørte videre, men uten Sproston.

Noen minutter senere stoppet en politibil, og han fikk vite hvem han sannsynligvis hadde sittet på med.

Ti dager etter ble William Bonin arrestert. Han ble senere dømt til døden for drapet på 14 personer.

Flashbacks Selv om Roger Sproston kom levende fra angrepet, har møtet med den såkalte Motorveimorderen satt sine spor.

- Mange år senere, våkner jeg fortsatt midt på natta og har flashbacks. Når jeg endelig innser hvor jeg er, er jeg alltid overveldet av takknemlighet for å være våken, og milevis unna den motorveien, forteller Roger Sproston i The Guardian.

William Bonin ble dømt til døden i 1982, for drapet på ti personer. I en ny dom året etter ble det slått fast at han var ansvarlig for ytterligere fire drap. I 1996 ble han henrettet.