Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rohani må få en avtale som han kan selge

En eventuell avtale mellom stormaktene og Iran om landets atomprogram, må bli slik at Irans president Hassan Rohani kan selge den til befolkningen i hjemlandet, mener norsk ekspert.

FORNØYD: Irans nye president, Hassan Rohani, i FN i natt. (AP Photo/John Minchillo) Scanpix
FORNØYD: Irans nye president, Hassan Rohani, i FN i natt. (AP Photo/John Minchillo) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO: Nye forhandlinger om Irans atomprogram sparkes i gang i oktober etter at USA og Iran møttes til historiske samtaler i FN torsdag. Iran vil ha en avtale på plass innen ett år.

- Iran har nok en forventning om at deres diplomatiske offensiv skal møtes med en diplomatisk offensiv, de tenker at de viser stor velvilje og åpenhet. Iran håper motparten også er villig til å strekke seg lenger, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt (CMI) til NTB.

- Dragkampen i Vesten vil nok fortsatt stå om dette. Noen i Vesten vil tenke at «Iran er svekket og kan tvinges til å imøtekomme alle krav». Men Rouhani trenger en avtale han kan selge til sin befolkning, legger han til.

Selvik mener spørsmålet nå er hvor stort det diplomatiske handlingsrommet egentlig er.

- Sanksjonsregimet er innfløkt og i stor grad innført av Kongressen. Det hvite hus har ikke mulighet til å oppheve alle sanksjonene. Dermed er spørsmålet om det er rom for at begge parter kan få en avtale de kan komme hjem og presentere som en seier.

Seniorforskeren peker på to hovedårsaker til Irans kursendring, som kom med valget av Rouhani i juni.

- De økonomiske sanksjonene begynner virkelig å svi. Og det var misnøye internt i Iran etter valget i 2009, noe som fortsatt er til å ta og føle på i landet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media