TIDLIGERE POLITILEDER: Hanne Kristin Rohde. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TIDLIGERE POLITILEDER: Hanne Kristin Rohde. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Rohde fikk kjeft da hun kritiserte kolleger. - Det er et tegn på en ukultur

Bistandsadvokat reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hanne Kristin Rohde, tidligere leder av seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet, forteller i dag hvordan hun fikk kjeft internt (krever Pluss-abonnement) etter at hun i 2009 gikk ut og kritiserte Haugesund-politiet.

De hadde ikke avhørt hovedvitnet i en sak der en pastor fra Karmøy var siktet for overgrep i Brasil.

- Påtaleansvarlig uttalte til TV 2 at det ikke var tatt avhør av ofrene, selv om man visste godt hvem det var. Da TV 2 ringte meg og ønsket en kommentar fra meg som leder av landets fremste etterforskere på seksualforbrytelser, stilte jeg jeg til intervju fordi jeg vurderte at det var viktigere at overgrepsofre opprettholdt tillit til politiet, enn at noen skulle ro i land en dårlig avgjørelse. I etterkant ble jeg av enkelte røster internt sterkt kritisert fordi jeg ikke satt stille i båten, sier Rohde.

- Ukultur Advokat Hege Salomon er bistandsadvokaten for Paulo, den brasilianske mannen som pastoren fra Karmøy er siktet for å ha forgrepet seg mot. Hun reagerer på at Rohde fikk kjeft da hun gikk ut.

- Det er tegn på en ukultur hvis det ikke er lov å komme med konstruktiv kritikk, slik at man kan gjøre en bedre jobb for overgrepsofre, sier den erfarne bistandsadvokaten.

Saken mot pastoren var egentlig henlagt, fordi politiet hadde lagt til grunn siktedes forklaring om at det skjedde for over 25 år siden, og dermed var foreldet. Etterforskningen av pastoren ble gjenopptatt etter TV 2s saker. Pastoren er fortsatt siktet, men det er ikke tatt ut noen tiltale. Den nye etterforskningen førte samtidig til at en annen mann fra Karmøy ble dømt til åtte års fengsel for overgrep i Brasil.

- Avvisende holdning Hege Salomon sier at hun også opplevde en avvisende holdning fra de ansvarlige etterforskerne i Kripos da Paulo til slutt ble avhørt, etter at hun hadde kritisert påtaleansvarlig i saken i media.

- Jeg opplevde at min kritikk fikk negative konsekvenser i saken. Kripos-etterforskerene ville ikke gi meg informasjon om saken, og jeg ble ikke informert om at det skulle foretas avhør av ham, men jeg fikk likevel bestilt billett til Brasil et par dager før avhøret skulle finne sted. Det var liten tvil om at den avvisende holdningen hadde sammenheng med mine uttalelser i saken, sier Salomon.

Kripos ønsker ikke å kommentere kritikken.

- Vi opplever generelt at vi har god dialog med de ulike aktørene i straffesaker, men vi ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, sier Anne Bye Sandal, kommunikasjonssjef i Kripos.

Salomon sier hun nå har et godt godt samarbeid med statsadvokaten i saken og de lokale etterforskerne i Haugesund, og legger til:

- Denne saken hadde aldri blitt omgjort hvis det ikke hadde vært for TV 2-dokumentaren til Cathrine Fossum, og TV 2-nyhetenes dekning av saken.

- For strenge lojalitetskrav Oslo-politiet ønsket i går ikke å kommentere Rohdes kritikk. Hun mener at lojalitetskravene i politiet skaper politiskandaler.

- Jeg er veldig glad i og stolt av polititietaten. Jeg har vært leder i politiet i 20 år og har brent for jobben min. Men det er dessverre mye som tyder på at lojalitetskravet i politikulturen er så sterkt at ansatte opplever seg målbundet. Og hvis du våger å si noe, risikerer du å bli både irettesatt og beordret til å tie, sier Rohde.

Politidirektoratet skriver i går i en e-post til Dagbladet at de ikke kjenner seg helt igjen Rohdes kritikk:

- Det er takhøyde og gode muligheter for medarbeidere i politiet til å varsle om kritikkverdige forhold, både internt og eksternt. Vi er avhengige av at ansatte i politiet sier i fra for at vi skal kunne forbedre politiet til beste for publikum. Vi har daglige eksempler på at det fra våre over 15 000 ansatte kommer gode innspill, berettiget kritikk og forbedringsforlag. Så er vi klar over enkeltsaker som ikke er blitt tatt i mot på den måten vi ønsker. Men dette er snarere unntakene enn regelen, skriver de.

BISTANDSADVOKAT Hege Salomon.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT Hege Salomon. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer