ADVARER: Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde frykter at politiet prioriterer å tvangsutsende barnefamilier mens kriminelle asylsøkere får gå fri. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ADVARER: Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde frykter at politiet prioriterer å tvangsutsende barnefamilier mens kriminelle asylsøkere får gå fri. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Rohde: Frykter at rømte asylsøkere får gå fri

Den tidligere polititoppen Hanne Kristin Rohde frykter at personer som rømmer fra norske asylmottak, får gå i fred fordi politiet prioriterer å tvangsreturnere barnefamilier. - Feil, svarer politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg frykter framveksten av grupper bestående av unge menn som begår alvorlig kriminalitet, som vi verken klarer å håndtere her eller får sendt ut, sier Rohde til Klassekampen.

Til sammen 2.203 personer rømte fra norske asylmottak i fjor, mot 1.849 året før. 80 prosent av dem som forsvinner er menn. Rohdes frykt er at en skjult og delvis utstøtt tilværelse i skyggen av det norske samfunnet kan lede dem inn i kriminalitet.

Hun mener ønskede måltall for returer kan føre til at politiet prioriterer feil.

- Av og til lurer jeg på om vi sender ut feil personer for å få gode tall. Det er enklere å kaste ut barnefamilier, og da kan politiet bli nødt til å prioritere det som enklest gir et høyt antall utkastelser, sier hun.

Seksjonssjef Jan Erik Thomassen i Politidirektoratet avviser dette, og sier de prioriterer personer som er ilagt straff.

- Tvert imot prioriterer politiet bort- eller utvisning av personer som er ilagt straff, sier han.

Andreas Adolfsen, lokallagsleder for Politiets Fellesforbund i Politiets utlendingsenhet er også uenig med Rohde, og sier arbeidet med å spore opp folk som forsvinner fra mottak, har vært høyt prioritert de siste årene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram