Rohde: Frykter at rømte asylsøkere får gå fri

Den tidligere polititoppen Hanne Kristin Rohde frykter at personer som rømmer fra norske asylmottak, får gå i fred fordi politiet prioriterer å tvangsreturnere barnefamilier. - Feil, svarer politiet.

ADVARER: Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde frykter at politiet prioriterer å tvangsutsende barnefamilier mens kriminelle asylsøkere får gå fri. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ADVARER: Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde frykter at politiet prioriterer å tvangsutsende barnefamilier mens kriminelle asylsøkere får gå fri. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg frykter framveksten av grupper bestående av unge menn som begår alvorlig kriminalitet, som vi verken klarer å håndtere her eller får sendt ut, sier Rohde til Klassekampen.

Til sammen 2.203 personer rømte fra norske asylmottak i fjor, mot 1.849 året før. 80 prosent av dem som forsvinner er menn. Rohdes frykt er at en skjult og delvis utstøtt tilværelse i skyggen av det norske samfunnet kan lede dem inn i kriminalitet.

Hun mener ønskede måltall for returer kan føre til at politiet prioriterer feil.

- Av og til lurer jeg på om vi sender ut feil personer for å få gode tall. Det er enklere å kaste ut barnefamilier, og da kan politiet bli nødt til å prioritere det som enklest gir et høyt antall utkastelser, sier hun.

Seksjonssjef Jan Erik Thomassen i Politidirektoratet avviser dette, og sier de prioriterer personer som er ilagt straff.

- Tvert imot prioriterer politiet bort- eller utvisning av personer som er ilagt straff, sier han.

Andreas Adolfsen, lokallagsleder for Politiets Fellesforbund i Politiets utlendingsenhet er også uenig med Rohde, og sier arbeidet med å spore opp folk som forsvinner fra mottak, har vært høyt prioritert de siste årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer