DREPT: Hanne Kristin Rohde skriver at de gjorde alt for å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne i live. Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Hanne Kristin Rohde skriver at de gjorde alt for å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne i live. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Rohde om Sigrid-saken: «Jeg lå våken om natta og tenkte: Er det vår skyld at vi ikke har funnet henne i live?»

Skriver om den krevende etterforskningen i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I boka «Kjemp for alt hva du har kjært», som gis ut i dag av Kagge forlag, skriver tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde blant annet om hvordan hun opplevde å jobbe med to enkeltsaker; 22. julietterforskningen og drapet på 16-år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne i august 2012.

I boka skriver hun at hun 6. august hvert år tenner et lys til for Sigrid. Og: «For familien hennes. Og for alle som mister og skal leve videre».

- Det var en spesiell sak for meg, sier Rohde til Dagbladet.

- Det var første gang jeg hadde ansvaret for en etterforskning hvor noen var søkk borte. Vanligvis starter etterforskningen med at vi har den drepte. Her er hadde vi bare mobilen, en sokk og en sko.

LEDET ETTERFORSKNINGEN: Grete Lien Metlid (tv) og politiinspektør Hanne Kristin Rohde på pressekonferansen på politihuset i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
LEDET ETTERFORSKNINGEN: Grete Lien Metlid (tv) og politiinspektør Hanne Kristin Rohde på pressekonferansen på politihuset i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Vi ville så gjerne finne henne før det var for seint. Jeg lå våken om natta og tenkte: Er det vår skyld at vi ikke har funnet henne i live? Er det noe vi har gjort feil? sier Rohde, som ledet seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo fram til 2014.

«Er vi sikre?» I boka beskriver hun det første varslet hun fikk om saken fra Grete Lien Metlid, den gang leder av voldsavsnittet, slik:

«- En ung jente er forsvunnet, sa Grete.

- Er vi sikre på at det er ...

- Det er funnet sko og mobil. Og en sokk.

HANNE KRISTIN ROHDE:

• Forfatter og foredragsholder.
• Utdannet jurist ved Universitetet i Oslo.
• Sa opp jobben som politiinspektør ved Oslo politidistrikt i 2014.
• Har gitt ut krimbøkene Mørke hjerter (2014) og Bare et barn (2015).
• Gir nå ut boka Kjemp for alt hva du har kjært på Kagge forlag. Les mer på kjempforalthvaduharkjart.no/

- Dette er ikke bra.

- Nei. Ikke bra. La oss håpe at det er ... at vi finner henne i live.»

Håpet var ute Politiet satte i gang en omfattende etterforskning, og Røde Kors og et stort antall frivillige engasjerte seg i søket etter 16-åringen i de fire ukene fram til hun ble funnet drept. Rohde skriver at det var en av de aller tøffeste periodene hun noen gang har hatt på jobb.

«Da Grete Lien Metlid ringte meg rett over midnatt noen timer før vi fant Sigrid, måtte ordene gjentas, ord vi hadde brukt flere ganger de siste fire ukene: Jeg vet ikke om jeg håper at det er henne. For vi visste begge to at dersom sporhunden hadde rett, ble det neppe en lykkelig utgang», skriver hun.

- Vi var glade for at vi klarte å finne henne, men følelsene er motstridende når resultatet er så vondt. Alt håp var ute, sier hun til Dagbladet.

- Noe av det mest krevende Grete Lien Metlid, som i dag har Rohdes gamle jobb som leder av seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet, sier også hun ble sterkt berørt av Sigrid-saken.
 
- Den er noe av det mest krevende vi har stått i. Det var en sak som berørte oss og som vi fortsatt har med oss her på avdelingen, sier Metlid til Dagbladet.

FUNNSTEDET: Sigrid Giskegjerde Scjetne ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FUNNSTEDET: Sigrid Giskegjerde Scjetne ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Saken satte oss på en prøve, og krevde mye av oss over lang tid. Etterforskningen etterpå pågikk også i nesten et år, og i perioder ble det jobbet døgnet rundt. Jeg er glad for at vi sjelden står i slike saker, selv om vi håndterer mange svært alvorlige og komplekse saker her, sier Metlid.

• Les også: Rohde var livredd for å bli avslørt som en bløff. Måtte tvinge seg til å slutte å tro at de tingene hun fikk til skyldtes flaks.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer