FLYKTNINGLEIR: Rohingyaer i en fluktningleir i Kutupalong i Bangladesh. Foto: REUTERS/Tyrone Siu
FLYKTNINGLEIR: Rohingyaer i en fluktningleir i Kutupalong i Bangladesh. Foto: REUTERS/Tyrone SiuVis mer

Rohingya-opprørere hevder ofre for massakre var sivile

Over 650 000 medlemmer av Myanmars muslimske rohingya-minoritet har flyktet til nabolandet Bangladesh siden regjeringsstyrkene innledet en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringshæren i Myanmar innrømmer utenomrettslige henrettelser på rohingyaer, men hevder ofrene var opprørere. Opprørerne hevder de var sivile.

Over 650 000 medlemmer av Myanmars muslimske rohingya-minoritet har flyktet til nabolandet Bangladesh siden regjeringsstyrkene innledet en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor.

Flyktningene forteller om drap, massevoldtekt og grove overgrep, og flere hundre landsbyer er lagt i aske. FN har anklaget regjeringsstyrkene for etnisk rensing.

Innrømmet massakre

Hærledelsen i landet innrømmet denne uka for første gang å ha drept rohingyaer, men hevder at ti ofre som er funnet i en massegrav i landsbyen Dinn var opprørere.

Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi kaller regjeringshærens innrømmelse et steg i riktig retning.

- Dette er en positiv indikasjon på at vi nå tar skritt for å være ansvarlige, sa hun fredag.

Ikke opprørere

Opprørsgruppen ARSA, som ofrene for massakren ifølge Myanmars regjeringshær tilhørte, avviser imidlertid at de ti som ble drept tilhører dem.

- Vi kunngjør med dette at de ti rohingyaene som ble funnet i en massegrav i Dinn, var uskyldige sivile som verken var medlemmer av ARSA eller på annet vis hadde noen tilknytning til ARSA, skriver gruppen på Twitter.

ARSA krever at FN-granskere får adgang til Rakhine, noe myndighetene i Myanmar hittil har nektet. Journalister får heller ikke adgang til delstaten.

Amnesty International kaller massegraven som er funnet i Dinn «toppen av et isfjell» og slutter også opp om kravet om en uavhengig gransking av overgrepene som har funnet sted i Rakhine de siste månedene.

(NTB)