Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røk i tottene på hverandre i opphetet debatt: - Hvorfor er du så sint, Trond Giske?

Ap-nestlederen konfronterte Listhaug med støtteuttalelse fra Vigrid-leder Tore Tvedt. - Desperat av Ap, svarer Frp-statsråden.

DEBATT: Trond Giske (Ap) mener Sylvi Listhaug (FrP) trigger høyreekstreme personer til å komme med støtteerklæringer. Det avviser hun. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i Dagbladets valgbod i dag at Ap-nestleder Trond Giske og Frp-statsråd Sylvi Listhaug røk i tottene på hverandre, i det som kanskje er valgkampens heteste innvandringsdebatt så langt.

Det vil si: Debatten handlet langt mindre om innvandringspolitikk enn om Sylvi Listhaug (Frp) sin retorikk, som Giske gjentatte ganger prøvde å få Frp-toppen til å beklage.

- Jeg synes det framstår helt desperat, fordi de tar ting jeg har sagt ut av alle kontekster og vrir det ut av kontekst og sammenheng. Det jeg synes er synd er at de skaper polarisering ved å holde på sånn. Jeg er utrolig glad i mennesker, også i dem av utenlandsk opprinnelse, og har lyst til at vi skal lykkes med integrering. Da bør vi i alle fall kunne starte med å behandle hverandre litt edruelig, og ikke spre løgner om hverandre, sier Listhaug til Dagbladet etter debatten.

Opphetet debatt

AMPERT: Trond Giske (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp) røk i tottene på hverandre i debatten mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
AMPERT: Trond Giske (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp) røk i tottene på hverandre i debatten mandag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det var en amper tone mellom de to i Dagbladets valgbod, og ved flere anledninger nærmest ropte de i munnen på hverandre.

- EN KARAKTER: Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum får pluss for godt humør, men burde noen ganger være mer seriøs, mener folk Dagbladet har snakket med. Video: Ingrid Cogorno og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Hvis en eneste person hadde sagt at min argumentasjon opplevdes som en legitimisering av disse holdningene, hadde jeg ligget søvnløs. Jeg hadde tatt et oppgjør med min retorikk. Det er ikke du villig til, for du vinner stemmer på det, tordnet Giske til Listhaug.

Med seg i Dagbladets valgstudio hadde han et sitat fra Vigrid-leder Tore W. Tvedt, som sa at han følte at Listhaug flyttet grensene for det som var akseptabelt å si nærmere seg selv: en uttalelse Giske gjentatte ganger konfronterte Listhaug med.

- Svar på spørsmålet: Hvorfor heier høyreekstreme i Norge på deg?, spurte Giske.

- Hvorfor er du så sint, Trond Giske?, svarte hun på Giskes spørsmål.

Kritiserer Ap

Hun gikk ikke med på at hennes retorikk kunne virke polariserende, og ba flere ganger i debatten Ap-nestlederen om å roe seg ned.

Hun er frustrert over det hun mener er en frykt i Ap for å diskutere politikken på innvandringsområdet.

- Du, Trond Giske, er som en maskin, du kommer med det samme igjen og igjen, og det er fordi du ikke vil diskutere politikk i en tid hvor meningsmålingene deres stuper, langet hun ut under debatten.

- Ap har sagt, også før valgkampen, at de ikke vil diskutere innvandringspolitikk, rett og slett fordi de har en dårlig sak. De vil slippe til MDG på vippen, som vil reversere alle innstramminger, eller Rødt, som vil ta imot 20 000 flyktninger i året, samt SV som har kalt Sverige et «lys». Det er klart da at Ap ønsker å skjule konsekvensene av at de kan komme i posisjon, utdyper hun til Dagbladet.

Giske uenig

Ap-nestleder Trond Giske avviser at Ap ikke vil diskutere innvandringspolitikk - men påpeker at Ap og Frp på mange områder er enig i innvandringspolitikken.

- Vi har ikke noe i mot å diskutere innvandringspolitikk. Vi skulle mye heller diskutert det og ikke polariseringen som skjer i det norske samfunnet, men sannheten er at det er mye mindre konflikt om politikken i Norge enn det er om dette, sier Giske om Listhaugs retorikk.

DAGBLADETS VALGBOD: Trond Giske (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp) møttes til debatt om integrering og innvandring. Etterhvert deltar også Abid Raja fra Venstre, og det blir en het debatt. Vis mer Vis mer

Han sier det var viktig for ham å ta et oppgjør med Listhaugs retorikk.

- For meg er dette selve kjernen i hva jeg mener det er viktig å sloss for, altså respekt for hverandre, og trygghet for folk som tilhører en minoritet eller har annen hudfarge, og selv om Listhaug bevisst holder seg akkurat innenfor streken er det mange som ikke gjør det og oppfatter at hun legitimerer sine holdninger, sier Giske.

Han er oppgitt over at Listhaug ikke tar selvkritikk:

- Hun var en godt betalt PR-rådgiver, hun vet godt hvordan ord virker. Hun blir ikke misforstått, hun blir forstått, tordner Ap-nestlederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!