Krigen i Ukraina:

Rokering forundrer

Ekspert Arne Bård Dalhaug vurderer at Sergej Surovikin gjorde en god jobb som sjef for de russiske styrkene i Ukraina, mens han mener at Valerij Gerasimov har ansvar for alt som har gått galt. Likevel ble Surovikin erstattet av Gerasimov.

SE NÅ: Siste om Ukraina-krigen Vis mer
Publisert

I oktober ble general Sergej Surovikin utnevnt til sjef for de russiske styrkene i Ukraina. Allerede har han blitt erstattet av forsvarssjef Valerij Gerasimov. Det forundrer pensjoner generalløytnant Arne Bård Dalhaug som drøfter rokeringen i et intervju med Dagbladet TV.

- Det er mange som spør seg om hvorfor lederskiftet skjer i det hele tatt. Jeg er ikke personlig begeistret for Surovikin, selvfølgelig, men fra et militært ståsted vurderer jeg at resultatet av det han har gjort de siste tre månedene er ganske godt, sier Dalhaug og fortsetter:

- Surovikin kan ikke lage gull ut av gråstein, så man kan egentlig ikke laste ham for at de russiske styrkene måtte trekke seg ut av Kherson, man bør vel tvert imot erkjenne at det ble gjennomført på en ganske profesjonell måte.

- Opplever du at Surovikin har gjort en god jobb?

- Ja, det er min mening at han helt klart gjorde en bedre jobb enn sine forgjengere. I utgangspunktet finnes det ikke noen grunn til å bytte ut Surovikin nå, slik jeg ser det.

EKSPERT: Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSPERT: Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Gerasimov får gjennomgå

Dalhaug har derimot et mye dårligere inntrykk av Gerasimovs resultater.

- Gerasimov har ansvaret for alt som har gått galt. Han fikk ansvaret for det russiske forsvaret i 2012 og har vært hovedarkitekten bak det som skulle være reformer i det russiske forsvaret, som har resultert i de svært dårlige resultatene i Ukraina i dag.

- Gerasimov var også ansvarlig for å designe militæroperasjonen bak invasjonen i Ukraina da den startet i februar i fjor. Det var han som var ansvarlig for å sette opp kommandokontroll, og han har vært Surovikins nærmeste overordnede. Det er ikke slik at Russland nå får inn en person med blanke ark.

Dalhaug avskilter Gerasimov:

- Han har helt klart et stort ansvar for hengemyra som de russiske styrkene befinner seg i dag.

Videre nevner han at Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin og en pågående maktkamp kan være årsaken til at Russland likevel erstatter Surovikin med Gerasimov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer