Røkke: - Bare tull

Kjell Inge Røkke avviser avlyttingspåstandene. Flere mistenkte avlytting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kom det fram at politiet mistenkte Aker og Kjell Inge Røkke for ulovlig avlytting i forbindelse med oppkjøpet av Kværner i 2001.

Ifølge VG fikk Kjell Inge Røkke med seg gårsdagens TV 2-nyheter fra Hof fengsel.

- Bare tull, sa Røkke ifølge avisa.

VG skriver at han så ferdig innslaget og gikk rett ut i en av telefonboksene i fengselet.

På TV 2 i går kom det fram at fondsforvaltningsselskapet Odin fryktet avlytting. I dag skriver Aftenposten at også andre aktører mistenkte avlytting i forbindelse med oppkjøpet.

Konsulentfirmaet ProCorp arbeidet for det russiske selskapet Yukos da russerne kjempet med Aker om kontrollen over Kværner. De opplevde datainnbrudd og mulig avlytting, og leide inn eksperter som undersøkte kontorene.

- De som var der, mente at det var overveiende sannsynlig at kontorene ble avlyttet, sier Bernt Stilluf Karlsen, konsulent i ProCorp, til Aftenposten.

Han forteller at de ikke gjorde noen forsøk på å finne ut av hvem som sto bak, men at mistankene var rettet mot Russland.

- BARE TULL: Kjell Inge Røkke avviser påstandene om avlytting. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
- BARE TULL: Kjell Inge Røkke avviser påstandene om avlytting. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

- Spekulasjonene gikk i alle retninger, men vi fant det mest naturlig å tenke i den retningen. Du må ha avansert utstyr for å drive med slikt, sier Stilluf Karlsen til Aftenposten.

Engelske spesialstyrker

Det var TV 2 som i går meldte om avlyttingsmistankene mot Aker og Røkke. Av den hemmeligstemplede politirapporten kanalen hadde fått tilgang til går det fram at Odin mistenkte at Aker hadde fått tilgang på sensitiv informasjon.

«Blant annet skal det vært mistanke om at (et navngitt sikkerhetsselskap) i 2001 avlyttet styrerommet til fondsforvaltningsselskapet Odin under sluttforhandlingene om Kværner. Sentrale personer i Odin mistenkte at motparten, ved Aker og Kjell Inge Røkke hadde tilgang på sensitiv informasjon gjennom bruk av ulovlige metoder», heter det i rapporten.

Videre står det at mistankene ble bekreftet, og at overvåkingen skal ha skjedd med hjelp fra utlandet.

«Undersøkelsene som ble foretatt i etterkant av hendelsene mot Odin avdekket at denne operasjonen ble utført med innleid personell fra de engelske spesialstyrkene (SAS)», skriver politiet i rapporten.

Trakk påstanden

Ifølge TV 2 har arbeidet med den oppsiktsvekkende rapporten vært motarbeidet fra første stund. Både polititjenestemennene som arbeidet med å utarbeide rapporten og journalistene som senere jobbet med å kartlegge den har mottatt alvorlige trusler fra det som beskrives som et farlig miljø.

Politiet har ifølge NTB satt i gang beskyttelsestiltak for egne tjenestemenn, og de har stanset etterretningsarbeidet. Og da TV 2 kontaktet politiet angående den hemmelige rapporten fikk kanalens ansvarlige redaktør et hemmeligstemplet brev fra politiet i Oslo, som tilbakeviser deler av innholdet i den opprinnelige rapporten. Ifølge NA24 står det her at «politiet etter nærmere undersøkelser ikke har grunnlag for å tro at fondsforvaltningsselskapet Odin fikk bekreftet eventuelle mistanker om regelmessigheter, eller at det i denne forbindelse har vært rettet mistanke mot noen konkrete selskaper eller personer.»

Uforstående

Hos Aker stiller de seg uforstående til påstandene i den hemmelige politirapporten.

- Vi stiller oss fullstendig uforstående til disse påstandene. Historien er vel det beste beviset på at vi slett ikke visste mer enn andre, skriver Drangeid i en e-post til TV 2.

- Det er et historisk overgrep å dra Aker og vår hovedaksjonær inn i denne saken. Det må da være kriminelt å dra våre navn ned i søla på denne måten, sier Drangeid til NA24.

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther tar reaksjonen fra Røkke og Aker med knusende ro.

- Trusler om søksmål får vi nesten hver eneste dag i TV 2. Når det gjelder denne saken spesielt, har vi gjort et grundig forarbeid. Vi har selvsagt hatt våre jurister til å vurdere saken, og har gått opp løypa med vår sjefredaktør, Alf Hildrum. Drangeid må gjerne true oss med søksmål, sier Årsæther til Dagbladet.

MISTENKTE OVERVÅKING: Det var ikke bare Odin som mistenkte ulovlig avlytting i forbindelse med Kværner-oppkjøpet. ProCorp og Bernt Stilluf Karlsen opplevde datainnbrudd.