Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke: - Sa han skulle grisebanke meg

Kjell Inge Røkke kaller «Jannik» Iversens påstander for absurd.

VITNET: Kjell Inge Røkke forlot rettssalen etter å ha vitnet i saken mot den tiltalte torpedoen «Jannik». Video: Øystein Sæthre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Torpedoen og pokerspilleren Jan Erik «Jannik» Iversen kom i dag med en rekke oppsiktsvekkende påstander om Kjell Inge Røkke.

Røkke slo hardt tilbake mot Iversen da han inntok vitneboksen tirsdag ettermiddag og benektet alle anklager.

Iversen er tiltalt for forsøk på pengeutpressing mot mangemilliardæren, og i sin forklaring om bakgrunnen for saken sa han blant annet at Røkke hadde bedt ham «fjerne» finansakrobaten Christer Tromsdal, angivelig på grunn av ukjente opptak som Tromsdal satt på.

Jan Erik Iversen skjøt Christer Tromsdal i kneet i 2004 og ble dømt til sju måneders fengsel for dette.

Dukket opp på advokatkontor

SE TV: Torpedo «Jannik» Iversen er tiltalt for utpressing mot Kjell Inge Røkke. Etter å ha forklart seg i retten, møtte torpedoen pressen på gangen. Reporter: Trym Miogen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Røkke startet sitt vitnemål rett før kl. 15.

- Først vil jeg gjerne fortelle om en hendelse på Eldens kontor på fredag, sier Røkke.

- Jeg satt og forberedte meg på saken i dag. Jeg satt slik at jeg kunne se bein som gikk inn og ut fra resepsjonen. Med bestemte skritt kom Jannik Iversen inn og begynte å prate. Han ønsket å ha en samtale under fire øyne. Han mente at siden jeg hadde startet saken, så kunne jeg avslutte den. Jeg sa at det var ubehagelig, at jeg ikke ville ha en samtale under fire øyne. Jeg oppfattet det som et forsøk på å på en eller annen måte avslutte saken, sier Røkke.

Opptak

STORT PRESSEOPPBUD: Det er et stort antall pressefolk og andre tilskuere i sal 227 i Oslo tingrett. Foto: Henning Lillegård
STORT PRESSEOPPBUD: Det er et stort antall pressefolk og andre tilskuere i sal 227 i Oslo tingrett. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Påtalemyndigheten mener saken ble utløst av artikler som ble publisert i VG i 2017. Artiklene inkluderte lydopptak av samtaler mellom Røkke og kunsthandleren Per Orveland, som var samboer med Røkkes ekskone Kari Monsen Røkke, og som tidligere har krevd 10 prosent av Røkkes formue uten å lykkes.

Røkke sier i retten at han ble kjent med Iversen via Orveland på midten av 90-tallet.

Iversen sa i retten i dag at han var såret over hva Røkke sa om ham i samtalene med Orveland, som var publisert i VG. Han følte seg tråkket på. Røkke sier at Iversen også var sint fordi han tapte inntekter som følge av artiklene.

- Ubehagelig

TILTALT: Jan Erik Iversen. Foto: Henning Lillegård
TILTALT: Jan Erik Iversen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

I ukene og månedene som fulgte etterpå møtte Iversen og Røkke hverandre tre ganger, og torpedoen forsøkte å oppsøke Røkke, blant annet ved Akers lokaler. Iversen klarte å få tak i ham i garasjeanlegget, og ifølge Røkke skal samtalen ha vart i 15-20 minutter.

- Jeg følte det som ubehagelig, men ikke på en annen måte enn at jeg kunne håndtere situasjonen. Etter mye fram og tilbake spurte han om ikke jeg ville møte med han og hans familie. For å kjøpe meg tid sa jeg: «Jeg skal vurdere det». Da jeg kom på kontoret snakket jeg med Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker og fortalte om hendelsen. Jeg forsøkte å ringe John Christian Elden, men fikk ikke tak i ham. Jeg ringte Arild Holden (Iversens daværende advokat), som jeg aldri har snakket med før. Jeg sa det sikkert dreide seg om penger, noe Holden ikke trodde det gjorde, sier Røkke.

I VITNEBOKSEN: Kjell Inge Røkke (60) i Oslo tingretts sal 227 tirsdag ettermiddag. Foto: Henning Lillegård
I VITNEBOKSEN: Kjell Inge Røkke (60) i Oslo tingretts sal 227 tirsdag ettermiddag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Ifølge Røkke skal Holden ha rådet ham til å møte med Iversen.

Røkke sier han fortalte Iversen i møtene at han ikke kjente seg igjen i forholdene Iversen beskrev.

I et møte mellom Iversen og Røkke i advokatfirmaet Eldens lokaler ga Iversen ifølge Røkke uttrykk for at han ønsket utbetalt flere millioner kroner. Røkke sier at Iversen ba om «ti stille-penger».

Kort-triks

Røkke bekrefter også Iversens historie om at torpedoen og gambleren la fram to kortstokker, en hvor det sto «år» og en hvor det var oppgitt pengesummer, og at Røkke skulle trekke et kort fra hver bunke for å bestemme hvor mye Iversen skulle ha.

Da Iversen introduserte spillekortene, skal Røkke ha oppfattet at det var snakk om et beløp på 30-40 millioner kroner, sier han i retten i dag.

-Er ikke dette en form for utpressing, Iversen? Nei, det er «ti stille»-penger. Det er noe annet, skal Iversen ha sagt, ifølge milliardæren.

Påtalemyndigheten mener Iversen truet med å gå til pressen med ufordelaktige opplysninger om Røkke hvis han ikke fikk betalt. Millardæren sier han vurderte det.

- Å ha en oppvask som i retten her er en belastning for meg, som for andre. Men jeg kjente meg ikke igjen i virkelighetsbeskrielsen i noen som helst form, så jeg bestemte meg for å snakke med ham selv. Vi møttes på Eldens kontor rett før jul i 2017. Jeg sa til ham selv at dette kommer ikke på tale, sier Røkke i retten.

DYTTET: Kjell Inge Røkke dyttet vekk kameraet til TV 2s kameramann på vei inn til rettssalen. Video: Nicolai Delebekk. Foto: Henning Lillegård. Vis mer

- Dette vil ikke dø stille

Røkke forteller om hvorfor han ikke betalte Iversen:

- Jeg skjønte at dette var utpressing. Jeg tenkte, dette vil ikke dø stille. Det ser jeg tydelig nå at det ikke har gjort, sier han i retten.

Ifølge Røkke skal han ikke ha kjent igjen det Iversen beskyldte ham for.

- Jeg sa: «Jeg kjenner ikke igjen din virkelighetsbeskrivelse og hvordan du ser verden. Den måten du ser verden, kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg er ikke en del av det du forteller og har aldri vært det«, hevder Røkke å ha sagt i møtet rett før jul 2017.

Røkke fortalte i avhør at han skal ha rådet Iversen til å gå til politiet og anmelde ham.

SE TV: Torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen forklarte seg om angivelige pengeoverleveringer, skyting og at han truet Røkke med å skyte ham i knærne. Her er siste nytt fra tingretten. Vis mer

- Truet med grisebank

Røkke forteller at han tok opp situasjonen med Iversen med sin familie og at han fikk et midlertidig sikkerhetsopplegg rundt familien med Anders Snortheimsmoen, tidligere leder av politiets beredskapstroopp. Ifølge Røkke skal Snortheimsmoen ha viderebrakt følgende beskjed fra Iversen: - Han skulle hente meg neste morgen, grisebanke meg og ta meg til politiet. Da bestemte jeg meg for å anmelde forholdet.

Aktor Terje Nedrebø Michelsen viser til SMS-ene Iversen sendte til Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke. En av dem inneholdt en knyttneve-emoji.

- De ble videresendt til meg. Sånn som jeg husker det ble de sendt fortløpende, forteller Røkke i retten.

Røkke opplevde at Iversen fortalte ham inngående om familieproblemer. Røkke mener opptakene i VG var minst en like stor belastning for ham og hans familie.

- Han sa at VG-artiklene gjorde det umulig og vanskelig for ham å gjøre sitt arbeid og at han hadde tapte inntekter.

Om møtet i Aker-garasjen sier han:

- Det var truende og ubehagelig, men jeg valgte hvert fall å gå ut av bilen. Han sa: «Du truer ikke meg». Nei, jeg truer ikke deg. Det var du som kom hit. Jeg følte det var bedre enn å trykke på låseknappen og ringe sikkerheten, sier han.

- Når du ser en mann som er vill i blikket, skallet og kommer mot deg, vil du oppfatte ham som ganske engasjert og ikke behagelig. Slik jeg vil beskrive første delen av møtet, var det ganske usammenhengende, emosjonelt og irrasjonelt, sier Røkke.

Absurd

På spørsmål fra Iversens forsvarer Benedict de Vibe sier Røkke at han ikke hadde noe selvstendig kontakt med Iversen mellom 1995 og 2000.

- Hvis spørsmålet er om jeg hadde en selvstendig relasjon til Iversen, så er svaret nei. Det var ikke hyppig kontakt mellom meg og ham, og det var ikke naturlig heller. Vi vanket ikke i samme kretser, for å si det sånn, sier Røkke.

Røkke sier påstandene om at han skal ha bedt om å få Christer Tromsdal fjernet som absurde.

- Absurd. Forbi absurd, sier Røkke.

- Herr Tromsdal, jeg har ikke møtt ham og bare lest om ham i avisen. Jeg har ikke noe formening om ham i det hele tatt.

- Hadde du formening om at han satt på lydbånd?

- Nei.

ANMELDT AV RØKKE: For to år siden anmeldte Kjell Inge Røkke torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen (62). Tirsdag må Iversen møte i retten, tiltalt for grov utpressing mot den kjente milliardæren. Foto: NTB Scanpix, Lekang/Skaug / Dagbladet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media