Røkke & Co kjøper nye oljereserver og milliard-underskudd

Det Aker- og Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap har sikret seg nye oljereserver og gigantiske, fremførbare underskudd.

OLJE: Administrerende direktør i Det norske oljeselskap, Karl Johnny Hersvik, kjøper enda et oljeselskap - og er på utkikk et flere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
OLJE: Administrerende direktør i Det norske oljeselskap, Karl Johnny Hersvik, kjøper enda et oljeselskap - og er på utkikk et flere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I går ble det klart at Aker- og Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap kjøper den norske virksomheten til Premier Oil for 120 millioner dollar, tilsvarende drøyt én milliard kroner.

Kjøpet kommer bare en måned etter kjøpet av Svenska Petroleum for 75 millioner dollar, tilsvarende 650 millioner kroner.

Kjøpet bidro til å sende aksjen opp på Oslo Børs, og selskapet er på utkikk etter mer.

Sterk tro på norsk sokkel - I tillegg til det nylig gjennomførte kjøpet av Svenska Petroleum Norge, er kjøpet av Premier i Norge en tilvekst som ytterligere understreker vår sterke tro på, og forpliktelse til norsk sokkel, uttalte adm. direktør i Det norske, Karl Johnny Hersvik.

Med selskapet følger også operatørskapet på Vette-utbyggingen med de tilstøtende lisensene Mackerel og Herring (50 prosent eierskap), en ikke-operert eierinteresse i Frøy-feltet (50 prosent) og syv letelisenser i Nordsjøen.

Og ved utgangen av 2015 følger i tillegg et estimert, fremførbart skatteunderskudd, uavskrevne skattebalanser og leterefusjon på  én milliard kroner. Med dette verdsettes ifølge Finansavisen eiendelen i transaksjonen til kun 5 millioner dollar, tilsvarende drøyt 43 millioner kroner.

- Skattebalansen er åpenbart driveren for kjøpet. Det passer dessuten godt inn i Det norskes kontantstrømprofil, ettersom de genererer ganske betydelig med skattbar inntekt gjennom produksjonen på Alvheim, sier analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities til Finansavisen i dag.

Blir lagt i skuffen? Han tror Det norske vil ha nok med utbyggingen på Ivar Aasen-feltet og at dette er først og fremst en billig måte å sikre ressurser på og at det vil bli lagt i skuffen til oljeprisen er tilbake på 100 dollar.

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske oljeselskap er ikke helt enig i at Det norske vil legge Premier Oils eierandeler i skuffen.

- Generelt er vi utålmodige til å foreta investeringsbeslutninger og gjennomføre utbygginger. Når det gjelder lisensene må vi sette oss ned og gjøre en vurdering av disse, sier han til avisen.

Han legger til at de har kjøpt eiendeler som de mener passer godt inn i vår portefølje, og som de har tro på kan utbygges med en god lønnsomhet.

Det norske oljeselskap er eid 49,99 prosent av Aker-eide Aker Capital, mens Folketrygdfondet eier 6 prosent og Verdipapirfondet DNB Norge eier 2,3 prosent.

Flere økonominyheter Megler: - Ingen grunn til å være spesielt optimistisk
Valgte Aker Solutions CO2-fangstmodell
Tok et jafs av Bergen-bygg med grusom historie
Deflasjon i Storbritannia