RYDDER TIL JUL: Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen rydder, selger unna selskaper og strømlinjeformer virksomheten. FOTO:HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
RYDDER TIL JUL: Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen rydder, selger unna selskaper og strømlinjeformer virksomheten. FOTO:HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Røkke & Co rydder til jul og casher inn milliarder

HitecVision og Aker kjøpte Bjørge av børs for fem år siden. Nå casher de inn milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det har vært en fantastisk reise, sier konsernsjef Steinar Aasland i Stream til Finansavisen i dag.

I går ble selskapet han leder solgt til amerikanske MRC Global for 1,6 milliarder kroner.

Fornøyd med utviklingen Selv kan Aasland innkassere 13 millioner kroner. Men det er ikke bare Aasland som har grunn til å være fornøyd med utviklingen.

Høsten 2009 tok HitecVision kontakt med Kjell Inge Røkke og Frank O. Reite, som nettopp var kommet tilbake til Aker for å lede Converto Capital. Selskapet ville ifølge Finansavisen kjøpe oljeservicekonglomeratet Bjørge.

Aker ville ikke selge til forvalterne fra Stavanger, men så i likhet med HitecVision potensialet ved en omorganisering. De siste aksjonærene ble kjøpt ut i 2010, og selskapet splittet i tre - Align, Stream og Naxys.

Sistnevnte ble solgt til GE i fjor sommer for vel 400 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Milliardgevinster For Align er målsettingen å selge for en pris tilsvarende Streams, med exit i andre halvår 2014. I så fall vil 490 millioner kroner i løpet av en femårsperiode bli til 3,5 milliarder kroner.

Det vil ifølge avisen gi HitecVision en gevinst på 1,8 milliarder kroner og Aker en gevinst på 1,2 milliarder kroner.

Men ryddingen i Aker har også medført salg av flere andre virksomheter i det siste.

Røkke rydder i skapene
Med gårsdagens salg av Stream, har Aker og Røkke solgt ut virksomheter for rundt 7,5 milliarder kroner i løpet av halvannen måned, skriver Finansavisen.

Og ryddingen fortsetter inn i julen og neste år.

På Akers kapitalmarkedsdag for en uke siden listet konsernsjef Øyvind Eriksen opp flere potensielle salgsobjekter, deriblant eiendomsutviklingsprosjektet Fornebuporten, oljeselskapet Setanta Energy, rederiet American Shipping Company og skipsverftet Aker Philadelphia Shipyard, skriver avisen.

Flere nyheter Røkke mente prisen var for lav
- Det vi ser nå er en «catch-up-effekt»
- Vi er inne i en kritisk fase