Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Røkke ba meg gi penger til «Jannik»

Kjell Inge Røkke avviser oppsiktsvekkende påstander fra kunsthandler.

FORKLARER SEG: Kunsthandler Per Orveland vitner i retten i dag. Foto: Henning Lillegård
FORKLARER SEG: Kunsthandler Per Orveland vitner i retten i dag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Kunsthandler Per Orveland (69) vitner i dag i rettssaken mot Jan Erik «Jannik» Iversen (62).

Orveland var tidligere samboer med Kjell Inge Røkkes eks-kone, nå avdøde Kari Monsen Røkke.

Kunsthandleren har tatt opp flere samtaler han har hatt med Kjell Inge Røkke, og opptakene ble i 2017 publisert i VG. Innholdet i disse samtalene, hvor Røkke og Orveland blant annet snakker om Iversen, er bakgrunnen for forholdene «Jannik» Iversen er tiltalt for. Torpedoen og gambleren mente han hadde krav på en form for økonomisk oppreisning etter publiseringen.

BLE OPPSØKT: Ble stående og prate i 20 minutter. Så ble forholdet kraftig forsuret. Bilder: Politiet. Vis mer

Iversen har forklart i retten at han på starten av 2000-tallet fikk i oppdrag fra Røkke om å «fjerne» den nå bedrageridømte finansakrobaten Christer Tromsdal, angivelig fordi sistnevnte satt på noen lydopptak. Røkke kalte anklagene absurde da han vitnet i saken.

- Mellomledd

«Jannik» forklarte også at Orveland ved minst en anledning fungerte som et mellomledd mellom ham og Røkke. Orveland beskriver det samme i sitt vitnemål i dag, og hevder Røkke ringte han og sa at han hadde «litt problemer med 'Jannik'». Han hevder Røkke sa at han skulle betale noen penger til Iversen, og at han ikke kunne bli sett sammen med ham.

- Jeg undersøkte i forkant om jeg kunne få noe straff for å levere det. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne det, så lenge jeg ikke fikk betalt for det. Det gjorde jeg ikke, sier Orveland.

Kunsthandleren forteller at Iversen presset ham på å ordne opp med Røkke. Orveland sier at han maste på industrimagnaten.

- En dag fikk jeg en bærepose med penger. De pengene dro jeg rett til «Jannik» med og leverte, hevder han.

Han hevder også han fikk en bærepose med penger av en engelskmann på hotell Bristol i Oslo. Orveland hevder også han var mellommannen som sendte Iversen til Paris for en angivelig pengeoverlevering, som Iversen forklarte seg om i retten tirsdag.

Røkke avviser påstandene

Kjell Inge Røkkes advokat John Christian Elden avviser Orvelands påstander overfor Dagbladet:

- Denne historien fra Orveland er nøyaktig den samme vi har hørt før, og som han fremsatte i media da Røkke avviste at det var sant, og nektet å betale han penger for at han ikke skulle sverte Røkke ved å gå ut med påstandene i media. Det fremgår også av Orvelands egne lydopptak med Røkke, skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Røkke selv sa i retten tirsdag at han aldri hadde hørt om en angivelig pengeoverlevering i Paris.

- Det er nytt for meg, sa Røkke.

Han avviste også at han har betalt noe til Iversen i det hele tatt.

Orveland sier han ikke kan vite hvorfor «Jannik» angivelig skulle ha pengene, men at han har antatt at det handler om båtsertifikatsaken og Christer Tromsdal. Tromsdal selv har sagt, både i retten og i et intervju med Dagbladet, at han ikke tror Røkke hadde noe ønske om å «fjerne» ham.

- Ville ha bevis

Om opptakene han tok av samtalene med Røkke sier 69-åringen:

- Grunnen til at jeg gjorde det var at jeg ville ha bevis på at jeg hadde levert «Jannik» penger. Det ville jeg ha dokumentert i tilfelle det ble noe i ettertid, hevder han.

Røkke forklarte i retten at han aldri har engasjert «Jannik» Iversen til noen oppdrag eller at han har betalt den tiltalte 62-åringen én krone.

Røkke og Orvelands forklaringer om pengeoverføringer fra Aker-sjefen samsvarer i retten, men Røkke på sin side avviste i sitt vitnemål anklagene og hevdet Orveland bare var ute etter pengene hans.

- Fra dag én han ble sammen med min ekskone hadde han som ambisjon å få penger ut av oss som familiestruktur. Jeg skjønte ikke det da, men jeg har skjønt det i ettertid, sa Røkke i rettssaken tirsdag.

Orveland leverte seinere lydopptakene til VG. Han hevder han gjorde det fordi han ville renvaske seg for anklager Røkke hadde kommet mot ham.

Orveland har tidligere saksøkt Kjell Inge Røkke for ti prosent av formuen hans, men kom aldri gjennom rettssystemet med kravet.

Han sier at han tok kontakt med Morten Furuholmen i forkant av søksmålet han hadde mot Kjell Inge Røkke, og at Iversen og Røkkes advokat John Christian Elden da ble innkalt til Furuholmens kontor. Der skal de ha hørt på noen av lydopptakene.

- Alle satt og hørte på. Plutselig så brøt «Jannik» inn og sa: «Faen i helvete, Per. Hvorfor har du gjort dette her? Føler du deg svær nå?», hevder Orveland.

- Slått ned av «Jannik»

Kunsthandleren sa i retten i dag at han hadde kjent Iversen siden 70/80-tallet.

Den pensjonerte kunsthandleren forteller også at Iversen har slått ham ned to ganger.

- Den ene gangen kom han hjem til meg, slo til meg og tok med laptopen min, sier Orveland, og forteller at det skjedde i 2011.

Iversen forklarte at han tok Orvelands PC fordi det var et utkast til et bokmanus på den, som kunsthandleren skulle ha skrevet om Røkke-familien.

Kristian Monsen Røkke, Kjell Inge Røkkes sønn, anklaget i sitt vitnemål i går Orveland for å stå i ledtog med Iversen for å utpresse Røkke-familien.

- De har jobbet systematisk for å få penger i smått og stort, sa Monsen Røkke, og mente at de uten tvil drev med utpressing.

- Det er helt feil, sier Orveland.

- Hvorfor tror du han kom med en slik påstand? spør Iversens forsvarer Kaja de Vibe Malling.

- Eplet faller ikke langt fra stammen, sier Orveland, før han utbroderer:

- Jeg tok vare på ham i sju år. Vi hadde bare et godt forhold, både med Elisabeth og Kristian. Det var fra høsten 1995 til våren 2002, sier han om perioden som stefar for Røkke-barna.

Orveland hevder at han har fått utbetalt ca fire millioner kroner fra Røkke.

- Tre millioner i 2009. 250 000 for et kunstkjøp og resten var kontanter.

Røkke sa i retten onsdag at han valgte å betale pengene til Orveland på grunn av en uoppgjort diskusjon mellom kunsthandleren og Røkkes ekskone.

- I etterpåklokskapens lys skulle jeg ikke ha gjort, sa mangemilliardæren i retten.

Han sponset også Orvelands sønn, golfproffen Morten Orveland.

De 250 000 kronene for kunstkjøp er omtalt i opptakene VG publiserte i 2017. De to avtalte da at Orveland skulle selge kunst verdt 50 000 kroner for 250 000 kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media