Røkke blir størst i Kværner

Aker Maritime og Kjell Inge Røkke blir største aksjonær i Kværner. Røkke har betalt i underkant av 3 milliarder kroner for 26,39 prosent av aksjene i Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkke kjøpte hele Bergesens aksjepost på rundt 405 133 A-aksjer - og tegningsrettigheter i Kværner for 1,1 milliard kroner, skriver Dagens Næringsliv. Med det har Aker Maritime kjøpt 14.302.481 A-aksjer og 6.368.469 B-aksjer for over to milliarder kroner.

Fornøyd med prisen

Styreformann Christian Bjelland i Kværner gratulerer Røkke med et «spenstig kjøp». Samtidig beklager han at store aksjonærer som har vært med Kværner lenge, velger å selge ut nå.

- Kværner er i siste fase av en betydelig snuoperasjon, sier Bjelland til Dagbladet.no. Jeg tror disse aksjene lå på et lavt kursnivå.

Konserndirektør Svein Erik Amundsen i Bergesen sier til Dagbladet.no at han er fornøyd med prisen, som ligger rundt 20 prosent over dagens markedsverdi.

- Vi har stor tro på at Kværner kan fullføre sin snuoperasjon, men det er ikke det spillet vi ønsker å være med på videre, sier Amundsen. Vi har lenge ønsket å redusere vårt engasjement i Kværner og konsentrere oss om shipping.

Gamle konkurrenter

Aker og Kværner er gamle konkurrenter. Begge har to store offshore-verft, samt en stor ingeniørorganisasjon. Både Aker og Kværner har markert seg sterkt i det internasjonale markedet og har spissteknologi innen olje- og gassrelatert industrivirksomhet.

Ifølge NTB rådet Umoe-eier Jens Ulltveit-Moe Aker og Kværner til å slå seg sammen da han tidligere i sommer kunngjorde salget av en del av sin industribedrift til ABB.

- Tre store offshoreaktører i Norge er én for mye, sa Ulltveit-Moe, ifølge NTB.

- Aker Maritime ser at det finnes mange interessante muligheter i Kværner, og ønsker gjennom sin eierandel å bidra til å utvikle virksomhetene videre både i Norge og internasjonalt, heter det i en pressemelding fra Aker Maritime. Likevel er det ifølge Nettavisen den oljerelaterte delen av Kværner Røkke er mest interessert i.

Ikke begeistret

Konserntillitsvalgt Rolf Utgård i Kværner frykter at arbeidsplasser vil gå tapt, skriver Nettavisen.

Kværner har verft i Stavanger og Egersund, mens Aker Maritime har verft på Stord og i Verdal. Utgård er redd for at minst ett av disse vil bli lagt ned.