Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke eller konkurs

Kjell Inge Røkke har så langt ikke bidratt med én krone for å hjelpe Kværner ut av pengekrisen. Som et alternativ til konkurs kan det likevel ende med at Røkke får overta industrigiganten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så alvorlig er den økonomiske situasjonen for Kværner at også lørdagskvelden måtte tas i bruk til møter med banker og aksjonærer i håp om å komme nærmere en løsning.

Ledelsen innkalte i går ettermiddag også Aker Maritimes eier, Kjell Inge Røkke, til samtaler, noe som heller ikke ledet til noe.

Harde betingelser

Røkke er blitt framstilt som en redningsmann for Kværner, men så langt har den nest største aksjonæren - som var størst før russiske Yukos nylig kjøpte seg inn - ikke bidratt med én krone.

De 100 millionene som Aker Maritime tilbød i lån i september, ble aldri betalt ut. Det var knyttet så harde betingelser til lånet, at ledelsen ikke ville benytte seg av det. Betingelsene besto bl.a. i at Aker Maritimes lån skulle være det siste som skulle brukes, og det første som skulle tilbakebetales. Fristen for tilbakebetaling var allerede 5. oktober.

Røkke forholder seg nå passiv til Kværner-krisen. Kilder som har deltatt på flere av krisemøtene tror at Røkkes taktikk er å la selskapet kjøres så langt mot stupet som mulig, for i siste liten å kunne overta det nærmest gratis - som et alternativ til en brysom og kostbar konkurs. Betingelsen er at det samtidig skjer en gjeldssanering.

Dagbladet får bekreftet at tanken om å la Røkke overta har vært diskutert som en løsning. I valget mellom to «onder» - Røkke eller russerne - er Røkke tross alt å foretrekke, er omkvedet.

Det har også vært spekulert i at Yukos og Røkke samarbeider om en framtidig løsning, der de deler Kværner mellom seg. Uansett hvem som overtar, vil en betingelse trolig være at en betydelig del av gjelden slettes.

Går ikke bankene med på dette, er konkurs eneste løsning.

Etter det Dagbladet, erfarer skal hovedbankforbindelsen DnB være positive, men de har vansker med å få med seg de utenlandske bankene, som har et mer perifert forhold til det norske industriselskapet.

Ingen kommentar

Røkke ville etter møtet med Kværner-ledelsen i går ikke kommentere noe som helst, men presiserte at det var han som var blitt innkalt til møte.

- Hvis vi ikke har funnet en løsning innen mandag, ser det svart ut, sa styreformann Harald Arnkværn i går kveld. Han holder mandag som deadline for en løsning.

Representant for Kværners tredje største aksjonær, administrerende direktør i Folketrygdfondet Tore Lindholt, sa han frykter at pengekrisen kan ende riktig ille:

- Hvis det ender med konkurs, vil det ikke bare være en tragedie for Kværner, men også en fallitterklæring for det økonomiske systemet. Selskapet har verdier og besitter industriell kompetanse som det vil være viktig å beholde, sier Lindholt.

TAUS:</B> Kjell Inge Røkke ble i går ettermiddag innkalt til møte med Kværner-ledelsen, uten at dette førte til noen nærmere avklaring. Han kan likevel være den som trekker siste strå i denne saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!