- Røkke, en klynkende maktperson

Taleekspert mener Røkke klarte seg «brukbart».

SNAKKET I DAG: Kjell Inge Røkke holdt en pressekonferanse på Månefisken i Oslo i dag.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SNAKKET I DAG: Kjell Inge Røkke holdt en pressekonferanse på Månefisken i Oslo i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjell Inge Røkke klarte seg best når han holdt seg til manus. Han framsto mer bitter og aggressiv når han valgte å improvisere, sier førsteamanuensis Jonas Bakken ved Universitetet i Oslo.

Han er ekspert i retorikk, læren om talekunst, og fulgte Røkkes show for Dagbladet.no.

Les også: Her parodierer Røkke Sylvia Brustad

Offeret Røkke
- Aker-systemet ønsket etter alt å dømme å formidle to budskap på pressekonferansen; Røkke er en driftig og mektig mann som vil Norge og nordmenn vel, og han er offeret i Aker-striden, en velmenende kar som blir herjet med av politikere og presse, sier Bakken til Dagbladet.

- Røkke snakket innledningsvis med klynkende stemme, og sto der litt duknakket med hendene i lommen. Han ville nok vinne sympati ved å framstille seg selv som offer, sier Bakken.

Vise makt
Han er slett ikke sikker på at det var en tilfeldighet at Kjell Inge Røkke kom nesten 20 minutter for seint til sin egen pressekonferanse.

- Røkke ville åpenbart vise at han har makt, at det var han som definerte utgangspunktet for forestillingen. Og det klarte han jo bra, sier Bakken til Dagbladet.no.

- Selve talen var et godt planlagt forsøk på å omdefinere hva striden dreier seg om. Røkke gikk ikke inn på enkelthetene i de omstridte transaksjonene, men valgte å fortelle om sin store visjon om industribygging, et eventyr som kommer alle til gode. Han sa også «vi» flere ganger, som et virkemiddel for å skape fellesskap med Aker-folk og nordmenn. Det fungerte bra, bortsett fra de gangene han gikk bort fra manus. Da var det «jeg», og han framsto som aggressiv og bitter, sier Bakken, som er førsteamanuensis i norsk språk og litteratur ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

- Fungerte ikke
- At han imiterte dialekten til Sylvia Brustad og herjet med journalistene, fungerte nok ikke så bra hvis planen hans var å framstå som offeret i denne saken. Alt i alt vil jeg si at Røkke klarte utfordringen på en brukbar måte, hverken mer eller mindre, sier førsteamanuensis Jonas Bakken til Dagbladet.no.

- RØKKE BEST MED MANUS: Kjell Inge Røkke framsto bitter og aggressiv når han var uten manus, sier ekspert i retorikk Jonas Bakken. Foto: UiO
- RØKKE BEST MED MANUS: Kjell Inge Røkke framsto bitter og aggressiv når han var uten manus, sier ekspert i retorikk Jonas Bakken. Foto: UiO Vis mer